Codependentie vindt zijn oorsprong in de kindertijd en is een reactie op trauma. Codependentie in relaties betekent dat je naar je partner, kinderen en/of anderen vanuit controle een buitensporige zorg en verstrengeling laat zien. In plaats van een gezonde en volwassen verbinding is er sprake van 'binding'.
Samenvatting codependentie symptomen
Niet uitkomen voor je gevoelens, behoeften en opvattingen. Jezelf definiëren in relatie tot anderen (“ik ben de moeder van …”) en het ontbreken van een sterk gevoel van eigenwaarde (weten wie je bent, wat je gelooft, wilt en leuk vindt).
Niet alle mannen en vrouwen die een relatie hebben of hadden met een narcist zijn codependent. Vaak kunnen deze emotionele roofdieren mensen maar al te goed voor de gek houden ook al hebben deze hun grenzen goed afgebakend en zijn ze algemeen emotioneel gezond.
Co-afhankelijkheid is het gevoel dat je andere mensen nodig hebt om je te bevestigen in je bestaan. Dit kan heel onbewust gebeuren. Misschien zit het er al sinds je kindertijd in en zet je dat patroon nu voort. Dit is wat je kunt doen om in je eigen kracht te leren staan.
Codependentie is aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften stelt. Je past je aan om op die manier waardering, bevestiging en goedkeuring te krijgen. Daaraan ontleen je jouw eigenwaarde.
Het is geen stoornis, maar een persoonlijkheidstype dat zeker wel tot persoonlijke ontwikkeling in staat is. De codependent is vaak fijngevoelig en wil graag een relatie met verbinding, iets wat met de narcistische of emotioneel afwezige ouder onmogelijk was.
Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.
Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Mensen die relatieverslaving en codependentie patronen hebben ontwikkeld, komen vaak uit gezinnen waar geen of weinig ruimte voor emoties was (emotionele verwaarlozing). Ze kunnen ook zijn opgegroeid in een gezin waar juist te veel emoties waren en waarover geen gezonde en heldere communicatie was.
Om te herstellen van een relatieverslaving is het zaak om het roer volledig om te gooien. Niet je partner, maar jezelf moet op de eerste plaats staan. Stel je grenzen, bepaal je eigen wensen en behoeftes en kijk op een eerlijke manier wat je diep van binnen nodig hebt.
Iemand met een verslaving gebruikt een middel om met emoties om te gaan. Hij of zij gebruikt iets (drank , drugs of gedrag, zoals gokken, gamen of seks) om zich anders te voelen dan hij zich voelt. 'Willen' gebruiken is 'moeten' geworden.
Wat is een emotioneel onbereikbare man? De emotioneel onbeschikbare man is de man, waar het nooit echt wat mee wordt. Zo lijkt het in het begin wel te zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waardoor het nooit wordt zoals jij zou willen. Het is weer een man die -als het erop aankomt- zich niet wil binden.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Vaak zeggen narcisten dingen bewust om je te raken of onzeker te maken of houden. Als je hier vervolgens op ingaat, komt het geregeld voor dat ze zullen ontkennen dat ze dit ooit gezegd hebben en dat je dingen hoort die er niet zijn of dat jij dingen verdraait.
Narcisten hebben geen normale relatie met geld. Ze kunnen je om geld vragen, zelfs wanneer ze de belangrijkste kostwinnaar zijn of een goed betaalde baan hebben. Ze zullen niet snel hun partner mee uit eten nemen. Zuinig zijn is prima, maar pathologisch zijn over geld niet.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Verlatingsangst is een angststoornis die je met therapie onder controle kunt krijgen. Afhankelijk van jouw klacht kun je een behandeltraject ingaan. Een vorm die vaak gebruikt wordt en bewezen effectief is, is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Samen met een psycholoog onderzoek je jouw ideeën over alleen zijn.
Codependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid. Het is een reactie op trauma in de kindertijd. Kinderen die codependent gedrag vertonen, stemmen onbewust af op de gevoelens en behoeftes van de omgeving om nare eigen gevoelens niet te hoeven voelen.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.