Een audiometrisch onderzoek is een onderzoek naar uw gehoor. Een audicien onderzoekt met een audiometer uw gehoorgevoeligheid. Door middel van een hoortest wordt daarna de hoordrempel gemeten. Om de mate van slechthorendheid te bepalen zijn er meerdere soorten van audiometrische onderzoeken.
Een audiometrie is een gehooronderzoek waarmee kan worden nagegaan in hoeverre uw gehoorklachten samenhangen met een stoornis van het gehoororgaan. De kwaliteit van het gehoor heeft te maken met het functioneren van het middenoor en het binnenoor.
Het onderzoek duurt 1 tot 4 uur.
Met een audiometrische test wordt onderzocht of je oor gezond is en of er sprake is van gehoorverlies. Als de test laat zien dat je gehoor minder is geworden, dan zijn er verschillende typen gehoorverlies mogelijk: Perceptief gehoorverlies zoals bijvoorbeeld bij ouderdomsslechthorendheid.
waarom. Met een gehooronderzoek is het mogelijk om te onderzoeken of er sprake is van gehoorverlies. Daarnaast kan gekeken worden in welke mate het gehoor verslechterd is en welke onderdelen van het gehoororgaan minder goed functioneren (het slakkenhuis, of het middenoor met de gehoorbeentjes).
Als je gehoorverlies hebt, licht de audicien je het resultaat van het audiogram toe. Het audiogram illustreert jouw gehoor door de gehoordrempel bij verschillende frequenties weer te geven. De gehoordrempel geeft aan vanaf wanneer je een toon kan waarnemen. Een gehoordrempel tussen 0 en 25 dB geldt als normaal.
Bij de ziekte van Ménière heeft u heftige aanvallen van draaiduizeligheid: U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht).
De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
Met een zogenaamde audiometer en een koptelefoon worden korte tonen aangeboden. Aan de patiënt wordt gevraagd aan te geven of deze worden gehoord. De onderzoeker gaat na hoe zacht het geluid gemaakt kan worden om net gehoord te worden. Vaak wordt deze test herhaald met een trilblokje achter het oor.
Een hoortest is vaak gratis.
Een audioloog is gespecialiseerd in het gehoor en het evenwicht. De audioloog staat in voor het onderzoek van de gehoor- en evenwichtsfunctie, om zo de neus-keel-oorarts te ondersteunen bij het stellen van een diagnose.
Binnen het Audiologisch Centrum bieden we zorg op maat aan kinderen wanneer er vragen/twijfels zijn over gehoor, twijfels over spraak en/of taal, ontwikkeling, gedrag in relatie tot de spraak- en taalontwikkeling. In dit kader komen ook onderwerpen als meertaligheid en schoolkeuze aan bod.
Een KNO-arts, huisarts of kinderarts kan patiënten verwijzen naar een audiologisch centrum. Het verdient de voorkeur dat, voorafgaand aan een verwijzing naar een audiologisch centrum, eerst een onderzoek door een KNO-arts heeft plaatsgevonden.
Is de uitslag van de eerste gehoortest 'onvoldoende' aan één oor of beide oren? Dan gebeurt de gehoortest nog een keer, na ongeveer een week. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt. Als de uitslag van de tweede test 'voldoende' is, wordt de screening (onderzoek ) afgerond.
Onderzoek. De kno-arts zal eerst een otoscopie uitvoeren door met speciale apparatuur in jouw oren te kijken. Hij onderzoekt dan jouw gehoorgang, jouw trommelvlies en jouw middenoor. Indien nodig zal de arts vervolgens jouw gehoor nauwkeurig meten door audiologisch onderzoek: toon- en spraakaudiogram.
De gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, onderzoekt of uw baby goed kan horen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten.
Doordat de scanners zo'n sterk magneetveld gebruiken, kunnen we het brein zeer nauwkeurig bekijken.” De resultaten bij een kleine groep van zes mensen laten zien dat specifieke hersenstructuren bij tinnitus anders lijken samen te werken dan bij mensen zonder de aandoening.
Als het gehoorverlies aan één oor optreedt, kunt u niet meer aangeven van welke kant het geluid komt. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
De afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde (KNO) van het LUMC behandelt, controleert en opereert dagelijks grote aantallen patiënten voor aandoeningen aan keel, neus of oor.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.