Het gebruik van een ademende, vochtregulerende verf is een goede manier van houtbescherming tegen vocht. Moose F is een voorbeeld van een dampdoorlatende verf. Dit houdt in dat het hout beschermd wordt tegen het binnendringen van vocht, maar dat het hout wél in staat blijft om vocht aan de lucht af te geven.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Bij een goede constructie zal het hout van nature al een heel lange levensduur hebben. Men kan het hout impregneren met fungiciden, oftewel gif waardoor schimmels niet de kans krijgen om te gaan groeien. Als het hout dan nat wordt krijgen schimmels minder kans om te groeien en wordt het rotten van het hout uitgesteld.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Het water kan bestreden worden met een goede olie, tuinbeits of verf. Afhankelijk van het product dat je kiest biedt het bescherming tegen vocht. De meeste oliën en tuinbeitsen zorgen voor vochtregulatie of vochtbestendigheid. In beide gevallen bestrijdt het houtrot, schimmel en algen.
Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen. U kunt het dus op alle houten oppervlakken buitenshuis gebruiken. Daarbij heeft u keuze uit diverse subtiele en uitgesproken kleuren.
Vochtig hout schilderen
Toch moet je vochtig hout niet schilderen, het vocht zal zich een weg naar buiten banen waardoor de verf afbladdert. Probeer het hout zo droog mogelijk te maken, schuur het kaal en zet het in de grondverf. Een goede grondverf kun je maandenlang laten zitten voordat je de toplaag erop zet.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.
De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.
Impregneerbeits is een niet filmvormende transparante buitenbeits op basis van gemodificeerde alkydhars. Transparant houdt in dat de houtnerf zichtbaar blijft na behandeling van deze impregneerbeits.
Een nano coating is een impregneermiddel. Dit middel trekt in het hout en vormt een beschermende laag. Het is gemaakt op basis van water, maar is juist waterafstotend. Dankzij de coating kan het hout blijven ademen en water afstoten.
Als het oppervlak ruw aanvoelt zodra de beits is opgedroogd, schuur het dan heel licht met fijn schuurpapier. Zoniet, dan veegt u het oppervlak af met een schone doek. U kunt het gebeitste oppervlak afwerken met was of lak, maar bedenk dat dit het hout donkerder maakt.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Prijsopbouw van een impregnerende behandeling
Ten slotte zijn er nog de kosten van het materiaal. Het betreft hierbij de kwasten en rollen, maar ook het impregneermiddel. Een liter impregneermiddel kost gemiddeld €10 tot €40. Per liter kan 10 m2 behandeld worden.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.