Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid, zoals op uw gezicht. Het komt door schade aan de huid door zonlicht. De huisarts kan een plekje behandelen met stikstof. Behandelen met een speciale crème kan ook, vooral als u meer grotere plekjes heeft.
Actinische keratose zijn op zichzelf niet gevaarlijk maar kunnen wel klachten zoals jeuk en pijn tot gevolg hebben. Echter kunnen deze plekjes zich wel doorontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Daarom is het belangrijk om de plekjes weg te laten halen.
Actinische keratose is een voorstadium van kanker. Dit betekent dat de aandoening een kleine kans heeft (minder dan 1 per 1.000 per jaar) om te evolueren tot huidkanker. Dit gebeurt bij ongeveer 20% van de 60-plussers.
Actinische keratose gaan niet vanzelf weg. Het is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling.
Op den duur kan actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. De dermatoloog kan de plekjes op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld door ze te bevriezen of weg te snijden, te behandelen met crèmes of met lichttherapie.
Als uw huid door de zon beschadigd is, kan de dermatoloog u Edufix crème geven. Edufix crème maakt afwijkende cellen in de huid kapot, maar laat gezonde cellen in de huid heel. Uw huid gaat er eerst slechter uitzien, maar daarna herstelt uw huid.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Voorstadium van huidkanker
Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker. Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De drie belangrijkste symptomen van een huidkanker zijn: een ruw, makkelijk bloedend plekje. een wondje dat niet vanzelf geneest of. een vreemd rood of zwart gezwelletje dat u niet kan verklaren.
er opeens een nieuwe, opvallende donkerbruine tot zwarte moedervlek is. een nieuwe of een al langer aanwezige moedervlek verandert (groeit, verschillende kleuren krijgt, erg donker wordt, dikker wordt of van vorm verandert). een moedervlek jeukt, pijn doet, bloedt of open gaat.
In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan het melanoom de gevaarlijkste vorm is. Als cellen in de huid ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven. Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. De relatieve 5-jaarsoverleving is tussen 1991 en 2017 gestegen van 83% naar 92%.
Actinisch betekent 'veroorzaakt door zonlicht' en keratose is de term voor een verhoorningsstoornis van de huid. Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur.
Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze kan uitzaaien naar de lymfeklieren en naar de inwendige organen, zoals de longen en de hersenen. Mensen met een huidkanker hebben meer dan 90% kans om hiervan te genezen mits de huidkanker tijdig wordt ontdekt en behandeld.
De kleur, vorm of grootte kan veranderen of de plek gaat bloeden, jeuken of pijn doen. De symptomen van uitgezaaid melanoom kunnen per toeval worden ontdekt. Klachten kunnen variëren van pijn of een zwelling tot algemene klachten als vermoeidheid, verminderde conditie en verminderde eetlust.
Jazeker. Wordt een melanoom op tijd herkend en behandeld? Dan is de kans op genezing groot. De 5-jaarsoverleving van melanoom is 94%.
Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid.
Een melanoom kan uitzaaien. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Dat komt omdat het een agressievere vorm van huidkanker is. Meestal zaait melanoom als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
Vaak zal de behandelend chirurg de tumor onder plaatselijke verdoving verwijderen (excisie). Hierbij snijdt hij een randje gezonde huid mee (marge) om er zeker van te zijn dat hij alle tumor verwijdert. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een agressieve groeiwijze zal hij meer huid weghalen.
Opgebouwde zonneschade en huidkanker
Zonschade die je door verbranding, teveel zonblootstelling of het gebruik van de zonnebank in de loop van je leven opbouwt kan leiden tot vormen van huidkanker zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.
Je herkent deze aandoening aan kleine, harde en soms ruwe plekjes op de huid. Qua kleur kunnen deze plekjes variëren, van neutrale huidskleur tot donkerbruin. Je vindt deze plekjes vaak op delen van die huid die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals de rug van je hand of je gezicht.