Infraroodstraling, ook wel warmtestraling genoemd, is een bestandsdeel van (zon)licht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Dat komt doordat infrarood zich buiten het zichtbare deel van het lichtspectrum bevindt. Het is er dus wel, maar we kunnen het niet zien kunnen. We kunnen het echter wél voelen.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte. De zon is de grootste bron van infraroodstraling, ruim 53% van de elektromagnetische straling van de zon bestaat uit infraroodstraling.
Naast zichtbaar licht is er ook straling die we niet kunnen zien. Een voorbeeld hiervan is infrarode straling (afgekort met ir-straling). Dit is straling die wordt uitgezonden door warme voorwerpen zoals een verwarming, de zon en ook mensen en dieren. Deze straling kunnen we niet zien, maar wel voelen als warmte.
Licht bevat geen ultraviolet en infrarood
Ultraviolette en infrarode straling zijn niet zichtbaar.
Een infraroodafstandsbediening verzendt een signaal door middel van infraroodlicht. U kunt dit licht niet met het blote oog zien, maar als u een digitale camera, camera van een mobiele telefoon of een camcorder in de cameramodus gebruikt, kunt u het signaal wel zien.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert. Doordat cellen sneller worden opgebouwd, herstelt u ook sneller van wondjes of beschadigingen aan de huid.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen. Dat is een natuurlijk eiwit dat je huid soepel en jong houdt. Rimpels, pigmentvlekken en andere oneffenheden worden minder zichtbaar.
De aanwezige korte golven zorgen voor een onmiddellijk voelbare opwarming van het lichaam, zelfs door de kleding heen en zelfs in een koude omgeving. Dat komt omdat deze stralen het luchtmedium niet nodig hebben.
Met een thermostaat stel je de optimale temperatuur in voor het bereik van de infraroodstraling. Over het algemeen is het bereik 4-6 meter. Voor grotere ruimtes zijn meerdere panelen nodig.
De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt.
Beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
Doordat infraroodpanelen objecten verwarmen, vindt er geen luchtcirculatie plaats. Hierdoor ontstaat er geen opdwarrelend stof zoals dit wel bij de convectieverwarming het geval is. Een ander nadeel van convectieverwarming is het creëren van condens op de wanden.
De IR stralen, die de warmte transporteren, gaan heel eenvoudig door de lucht en verwarmen de vaste lichamen. Als de wolken deze IR stralen tegenhouden krijgen we een gevoel van koude omdat het rechtstreeks contact met de IR stralen wegvalt.
bij IR-A gaat slechts 5% van het totale infrarood 4 mm diep! De korte golf stralers gaan wel iets dieper (tot maximaal 5 mm). Maar deze 5 mm diepte wordt slecht door een paar procent van de korte golf gehaald. Daarnaast mag u in een infrarood sauna met korte golf maar maximaal 15 minuten plaatsnemen.
Het paneel aanraken is geen probleem, aangezien de warmte-energie voornamelijk aan de voorkant uitgestraald wordt. Bovendien is de warmteverdeling over een groter oppervlak, waardoor er minder kans op brandwonden is.
Een korte aanraking van een ingeschakeld infrarood paneel levert geen risico's op. De infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand zijn bovendien voorzien van een oververhittingsbeveiliging.
Infraroodstraling is dus te vergelijken met de zonnewarmte, maar dit houdt niet in dat je uren voor een infrarood kachel kunt zitten om bruin te worden. Het verkleuren komt door uv-straling en dit ontbreekt bij infraroodverwarming.
Om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste temperatuur en onbelemmerd kunnen werken, vragen onze instructies om geen voorwerpen binnen 400 mm van de voorkant van het paneel en niet binnen 200 mm van de zijkanten van het paneel te plaatsen.
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo'n 3 meter.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Infraroodpanelen werken door elektrische stroom om te zetten in infrarode warmtestraling. De panelen geven deze infraroodstraling uit, die vervolgens wordt opgenomen door de vaste voorwerpen in de omgeving. Denk aan muren, vloeren, meubels en mensen.
De infrarood sauna mag dagelijks gebruikt worden, echter is het niet aan te raden om dagelijks een detox in de infrarood sauna te doen. De hoge temperatuur (boven de 60 graden) in de infrarood sauna zou het lichaam bij dagelijks gebruik kunnen uitputten.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruik te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks infrarood sauna gebruik.
Hoe groot die afstand is, hangt van jezelf af. Je plaatst de lamp zo, dat de warmte van het licht nog steeds aangenaam aanvoelt. Je huid mag niet pijnlijk aan gaan voelen door de hitte. Doorgaans mag je een infrarode lamp maximaal 15 minuten achtereen gebruiken.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
Infrarood is een warmtegenererende golflengte van 0,78 micron tot 1000 micron (of 1 millimeter) en heeft een thermisch bereik van enkele duizenden graden Celsius tot het absolute nulpunt. Elk object met een temperatuur hoger dan 0 ° K straalt infrarood energie uit.