Dienstverlening is het leveren van bepaalde diensten aan derden. Het is een ruim begrip en heeft verschillende definities. Zo is de werksector dienstverlening in de laatste twintig jaar uitgegroeid tot de grootste werksector binnen de Nederlandse economie.
Tertiaire sector: commerciële diensten
Onder de tertiaire sector vallen diverse ondernemingen, zoals winkels, horeca, theaters, kappers, groothandels, transportbedrijven, verhuurders, uitzendbureaus, accountants, advocaten, adviseurs, en ICT-bedrijven.
Hieronder vallen dienstverleners zoals consultants, communicatieadviseurs, advocaten en notarissen, organisatieadviseurs, accountants en boekhouders, ingenieurs of architecten en bedrijven die zich richten op onderzoek en ontwikkeling (bijvoorbeeld biotech) of diensten bieden zoals fotografie, vertaling, marktonderzoek ...
Dienstverlening wordt door de Van Dale gedefinieerd als: "hulp die een persoon, instantie of onderneming biedt aan het publiek".
Daarmee is een service eenvoudig te definiëren als “een ondersteunde voorziening”. Een kortere definitie zul je nergens tegenkomen. Dienstverlening is dan net zo eenvoudig te definiëren als “het leveren van een ondersteunde voorziening” (of als je wil: “het leveren en ondersteunen van een voorziening”).
Een goede dienstverlening betekent onder andere tevreden klanten, weinig klachten en een hoge kwaliteit van producten en diensten.
Bij de indeling van dienstverlenende bedrijven naar bedrijfstak of branche wordt gekeken naar het soort dienst dat ze leveren. Hierbij worden bijvoorbeeld groothandels ingedeeld bij "Handel", transportbedrijven bij "Vervoer", hotels bij "Horeca" en banken bij "Financiële dienstverlening".
In deze sector vallen de overheidsdiensten en de door de overheid gesubsidieerde diensten. Voorbeelden zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, brandweer, defensie, gezondheidszorg, sociaal werk, onderwijs en cultuur.
Zakelijke dienstverlening in cijfers:
Ruim 300.000 bedrijven vallen onder 'zakelijke dienstverlening'. Daarmee is deze branche een belangrijke speler binnen de Nederlandse economie. Alle bedrijven samen zijn goed voor ca. 10% van het BBP.
De letterlijke betekenis van zakelijke dienstverlening is de hulp die door een bedrijf, organisatie of persoon aan het publiek wordt geboden. Het gaat hierbij niet om het leveren van fysieke goederen, maar om het leveren van een dienst. Deze diensten kunnen verschillende vormen hebben.
Dienstverlenende beroepen zijn beroepen die niet onder de sectoren landbouw, mijnbouw of industrie vallen. Bij dienstverlenende beroepen kun je denken aan beroepen in het onderwijs, bij de overheid of in de verzorging. Dienstverlenende beroepen zijn extreem belangrijk voor onze samenleving.
Een synoniem voor de tertiaire sector is de "dienstensector", of "de diensten, de handel en het verkeer".
De economie kan doorgaans worden verdeeld in vier soorten economische sectoren: de primaire sector, secundaire sector, tertiaire sector en quartaire sector.
Iemand die een bedrijf runt in de persoonlijke dienstverlening, verleent diensten aan consumenten. Denk aan het hebben van een kapperszaak, sportschool, reisbureau of nagelstudio. Heeft u een eigen zaak, dan heeft u vast weleens nagedacht over de risico's.
De horeca is de sector van eten en drinken. Horeca staat voor hotel, restaurant en café.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen.
Industrie is de productie van economische goederen, en het geheel van producerende bedrijven behoudens mijnbouw, bouwnijverheid en nutsbedrijven. De industrie is opgedeeld in verschillende industrietakken of branches, die ieder een specifiek gedeelte van de economische productie leveren, zoals de kledingindustrie.
Een dienst is arbeid die men ten behoeve van anderen verricht. Diensten worden aan anderen verleend.
Basiskenmerken van diensten Diensten hebben de volgende basiskenmerken (zie figuur 1.3): 1 ontastbaarheid en het ontbreken van eigendom; 2 interactieve consumptie; 3 heterogeniteit; 4 vergankelijkheid.
Voorbeelden van diensten.
Het vervoeren van een persoon door een taxichauffeur. Het repareren van een fiets door een fietsmaker. Het verzorgen van een haartooi door de kapper. Het bezorgen van een pakketje aan huis door een transportdienst.