Er zijn 7 mogelijke meetmomenten: nuchter, 1,5-2 uur na het ontbijt, voor de lunch, 1,5-2 uur na de lunch, voor het avond- eten, 1,5-2 uur na het avondeten en voor het slapen.
Een glucose-dagcurve wordt gemaakt om het glucosegehalte gedurende de dag op verschillende tijdstippen in uw bloed te meten. Glucose is een soort suiker. Op de dag van het onderzoek moet u drie keer naar de afdeling Bloedafname van het Algemeen Klinisch Laboratorium komen om bloed te laten prikken.
U kunt een dagcurve maken waarbij u de waarde 4 keer of 8 keer bepaalt. In overleg met uw behandelaar beslist u welke dagcurve voor u het meest geschikt is.
We meten de hoeveelheid glucose in uw bloed. Vervolgens krijgt u een glucose houdende drank toegediend. Twee uur later wordt nogmaals de glucosewaarde bepaald. Deze test wordt voor u aangevraagd als u een verhoogd risico heeft op het krijgen van zwangerschapsdiabetes.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Uitleg en instructie aan de patiënt om zelfstandig een bloedglucosedagcurve te maken. Er zijn 7 mogelijke meetmomenten: nuchter, 1,5-2 uur na het ontbijt, voor de lunch, 1,5-2 uur na de lunch, voor het avond- eten, 1,5-2 uur na het avondeten en voor het slapen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Bij gezonde personen gaat deze stijging door tot ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
De normale nuchtere bloedsuikerspiegel ligt lager dan 100 mg/dL of 5,56 mmol/l. Bij waardes boven 120mg/dL of 6,67 mmol/l in nuchtere toestand spreekt men van een te hoge bloedsuikerspiegel en kan de diagnose diabetes mellitus gesteld worden.
Wie vaker spuit of een insulinepomp heeft, wordt aangeraden vrijwel dagelijks dagcurves te maken. Extra metingen naast dagcurves hebben zin om dreigende ontregelingen te voorkomen of tijdig op te merken. Bijvoorbeeld als u zich flink gaat inspannen, ziek bent of veel alcohol dronk.
Bij voeding doet u dit door voor en anderhalf uur na het eten uw bloedsuiker te meten. Bij bewegen meet u ervoor, direct erna en eventueel twee uur na het bewegen. Mensen die meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp hebben, krijgen het advies dagelijks een dagcurve te maken.
Het suikergehalte (glucosegehalte) wordt op verschillende tijden gemeten. Dit kan zijn met een tweepunts dagcurve of een vierpunts dagcurve. Glucose levert energie aan het menselijk lichaam. Het wordt vanuit het voedsel in het bloed opgenomen.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt. Die medicatie komt in de vorm van insuline.
Het HbA1c (of glyHb) geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden. Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in millimol per mol sinds 2010.
Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.
Het nodige aantal eenheden insuline varieert van persoon tot persoon (8 tot 200 eenheden). Meestal begin je met het inspuiten van 10 eenheden insuline 's avonds. In samenspraak met je arts kun je dan zelf de dosis verhogen, bijvoorbeeld om de drie dagen.
NovoRapid is een oplossing voor injectie die de werkzame stof insuline aspart bevat. Het is verkrijgbaar in flacons, patronen (PenFill) en in voorgevulde pennen (FlexPen, FlexTouch en InnoLet).
De ratio is 1 op 10 (1:10). Dit betekent dat voor elke 10 gram Kh er 1 EH kortwerkende insuline gespoten of gebolust moet worden.