Schoongemaakte spruiten hebben een milde, bittere smaak en kunt u op verschillende manieren verwerken. Bewaar spruiten schoongemaakt altijd in de koelkast. Let op, kant-en-klare maaltijden bezorgen wij niet aan huis, deze kunnen worden afgehaald in onze winkel.
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Verwijder alle beschadigde of losse buitenste bladeren.Doe verse, ongewassen spruitjes in een hersluitbare zak of groentezak en bewaar ze in de groentelade van de koelkast .
Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventuele losse blaadjes en spoel ze in een kom of vergiet af onder een stromende kraan, zo is ook te lezen op Lekkervanbijons.be. Het is een goed idee om spruitjes hierna nog een keer extra te wassen voordat je ze kookt.
Van zodra je de spruitjes hebt geoogst, kun je ze zonder koeling vier tot vijf dagen bewaren. Bij een temperatuur van 3 tot 4° Celsius (ijskast) kun je ze gerust acht dagen bewaren. Het snijvlak wordt al vlug bruin en de buitenste blaadjes vergelen. Verwijder ze en de spruiten zijn weer bruikbaar.
Wanneer u spruitjes heel bewaart, doe ze dan los in een kom en dek ze af met voedselveilige plasticfolie, zoals Glad ® Press'n Seal ® of Glad ® ClingWrap. Prik een paar gaatjes in de folie en zet uw kom in de koelkast. Als u dit doet, blijven uw spruitjes ongeveer vijf dagen goed in de koelkast.
Als je tijd hebt om de ingrediënten voor te bereiden en je wilt vooruitlopen op schema, voel je dan vrij om de spruitjes van tevoren te schaven. In een luchtdichte container blijven ze drie tot vijf dagen goed in de koelkast ; sommige supermarkten verkopen zelfs doorzichtige containers of zakken met voorgesneden spruitjes.
Hoewel spruitjes het beste heel bewaard kunnen worden totdat je ze gaat gebruiken, kunnen we de voordelen van het van tevoren klaarmaken ervan zeker niet ontkennen. Als je spruitjes van tevoren bijsnijdt, snijdt of versnippert, doe dit dan niet langer dan een tot twee dagen van tevoren en bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Als u uw spruitjes gehakt, gesneden, geraspt of in stukken koopt, houd er dan rekening mee dat het het beste is om deze zo snel mogelijk op te maken. In tegenstelling tot losse spruitjes of spruitjes op de bouillon, bederven ze het snelst. Dit geldt voor alle voorbereide producten. Bewaar deze in een luchtdichte container voor het beste resultaat.
Voorverwarmen + voorbereiden
Het is niet nodig om spruitjes te weken voor het roosteren . Om ze te bereiden, was je de spruitjes gewoon, pel je de buitenste (vuile) bladeren en snijd je de onderkanten bij. Gooi deze extra bladeren en stukken weg. Halveer de schone spruitjes en leg ze op een bakplaat.
Langdurige versheid - De houtachtige stengel houdt vocht vast na de oogst, en dat helpt de individuele knoppen langer vers te houden. Zie de stengel als een natuurlijk hydratatiesysteem voor de voedzame spruitjes .
Bewaar uw spruitjes in de koelkast
Voordat u uw spruiten in die grote koelbox in uw keuken legt, moeten ze droog aanvoelen. In de meeste gevallen laten we onze spruiten 8-12 uur staan na hun laatste spoeling en extreem grondige afgieten voordat we ze in de koelkast zetten, maar als onze slacentrifuge ze kan bevatten, gebruiken we die.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem. Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, paksoi en venkel.
Uiteraard kan je die versgeplukte kleine kooltjes invriezen. Maak ze vooraf schoon, spoel ze zorgvuldig en dep ze droog. Optioneel kan je ze nadien ook even blancheren (3 tot 5 minuten, afhankelijk van het formaat). Geef ze aansluitend een bad in ijswater.
De kern is het meest stevige deel van de spruit, wat betekent dat het langzamer kookt dan de rest van de groente. Door het in te snijden, helpt u de hitte de kern iets sneller te laten doordringen, wat mogelijk de algehele kooktijd versnelt en voorkomt dat de buitenste bladeren te gaar worden .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Stoof de spruitjes dan samen met een gestoofde ui. Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Koeling is de enige effectieve manier om verse spruiten te bewaren. Spruiten blijven tot zes weken goed als ze goed gekoeld worden bewaard. Leer, nadat u uw spruiten hebt geoogst, hoe u ze in de koelkast kunt voorbereiden en bewaren.
Om de bittere smaak te camoufleren worden spruitjes vaak geroosterd met een beetje olijfolie, peper en zout. Zo komt de natuurlijke zoetheid van de kooltjes naar boven. Ook smaakmakers zoals honing, ahornsiroop en balsamicoazijn verzachten de bittere smaak, net als hartige smaken zoals room, kaas en spek.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Er zijn verschillende methoden om spruitjes te raspen, bijvoorbeeld door met de hand dunne plakjes te snijden met een scherp mes of door een keukenmachine met een raspschijf of -mes te gebruiken.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.