In de operatiekamer word je aangesloten aan een bewakingsmonitor. Deze monitor registreert onder andere je bloeddruk, hartslag en ademhaling. Hier vindt de laatste controle met alle betrokkenen plaats. Via het infuus krijg je van de anesthesist de verdoving toegediend.
Een operatiekamer is een ruimte in een ziekenhuis waar patiënten geopereerd worden. De operatiekamer is een afgeschermde ruimte om de steriliteit zo veel mogelijk te waarborgen.
Het is best koud op de operatiekamer, rond de 18 graden Celsius. Dit is om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden. U krijgt wel een warme deken tijdens de operatie en de infuusvloeistoffen worden verwarmd toegediend.
De operatiekamer
Deze is uitgerust met alle apparatuur die nodig is voor de ingreep. Op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust koud, zo'n 18 tot 20 graden, om de kans op infecties zo laag mogelijk te houden. Tijdens de ingreep wordt u verwarmd met warme dekens.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose. Ze hebben moeite om de regie uit handen te geven, of ze zijn bang voor dat er iets mis kan gaan. Gelukkig is narcose tegenwoordig heel veilig en vaak weinig belastend voor een patiënt.
Ja, dat kan. Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.
Patiënten vrezen soms dat ze tijdens de ingreep gaan wakker worden. Dit “wakker worden” slaat dus eigenlijk op het bewust beleven van wat er tijdens de operatie gebeurt. Zoals hoger gesteld is de slaap, het verlies van het bewustzijn dus, maar één component van de anesthesie zelf.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie.
Roken verhoogt het risico op problemen tijdens en na de operatie.U mag daarom voor de operatie niet roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaker geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.
Tijdens de operatie bent u onder narcose en is uw hele lichaam verdoofd. Doordat u tijdelijk buiten bewustzijn bent, merkt u niets van de operatie.Na afloop herinnert u zich ook niets van de operatie. Tijdens de narcose controleren de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker uw ademhaling, hartslag en bloedsomloop.
U blijft op de uitslaapkamer totdat de anesthesioloog ervan overtuigd is dat u voldoende bent bijgekomen van de anesthesie. Dat uw situatie bij controle stabiel is en u veilig naar de verpleegafdeling terug kunt. Een verpleegkundige van de afdeling komt u ophalen.
Wat is algehele anesthesie? Algehele anesthesie noemen we ook wel narcose. Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren.
Bij ruim één op de vijf operaties worden er nog fouten gemaakt. Vooral betere communicatie kan dit volgens Patiëntenfederatie Nederland ondervangen. Patiëntenfederatie Nederland heeft 955 mensen bevraagd die in de afgelopen twee jaar een operatie ondergingen.
Dit kan variëren van 100.000 tot 150.000 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van het complex. Verder kost het (nieuw) inrichten van een ok al ruim 100.000 euro per ok, waarbij de bouw van één ok rond de 300.000 euro kost.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Na een operatie is binnen een aantal uren geplast hebben van belang om te weten "dat alles weer werkt" . Tijdens een operatie wordt alles min of meer stil gelegd,dus dat moet weer op gang komen.
Het is overigens denk ik de meest voorkomende lange termijn bijwerking van de operatie: moeite met plassen. Het wordt veroorzaakt doordat de zenuwen die de blaas ' bedienen' in het operatiegebied lopen.
We zullen er voor zorgen dat je ogen tijden de verdoving gesloten blijven en beschermd worden. We plakken je oogleden toe met kleefpleister. Hierdoor vermindert de kans dat cornealetsels optreden. Wanneer je een dunne huid hebt kan het losmaken van die kleefpleister je ooglid beschadigen.
Kan ik toch pijn voelen ondanks de verdoving? Het is mogelijk dat de verdoving onvoldoende werkt. Bij regionale anesthesie kunt u dat zelf aangeven, maar ook bij narcose hoeft u zich geen zorgen te maken. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker houden u gedurende de hele operatie goed in de gaten.
Zoals in de definitie staat betekent narcose een diepe slaap waarbij het bewustzijn en het gevoel volledig wordt uitgeschakeld, zodat de chirurg ongestoord in het lichaam kan snijden.
Slaapmiddelen (anesthetica) worden meestal als eerst toegediend.Dit gebeurt meestal via een infuus. Spierontspanners zijn nodig om de spierreflexen uit te schakelen tijdens de operatie. Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.