Rookruimtes gesloten Wij hebben ervoor gekozen om alle openbare rookruimtes, zowel voor als na security, te sluiten. Hierdoor is de hele terminal nu rookvrij.
Roken of dampen kan alleen buiten op het Jan Dellaertplein, het grote plein voor Schiphol Plaza.
Smoking at Schiphol is only permitted outside the terminal. All smoking areas for travellers before and after security have been shut since 2020.
Luchthavens zijn no smoking zones. Alleen in aangewezen rookruimtes mag gerookt worden. Er mag daarbij absoluut geen rookoverlast ontstaan in de andere ruimtes van het vliegveld.
Tax Free inkopen op Schiphol. Tax Free Shoppen op Schiphol bestaat voor de meeste bestemmingen niet meer. Waar het voorheen mogelijk was om zonder BTW en/of accijnzen artikelen te kopen, is het vandaag de dag enkel nog mogelijk bij een tweetal bestemmingen. Het taxfree shoppen bestaat niet meer.
800 sigaretten (4 sloffen) 200 sigaren.
Ja dat mag, je mag zelfs sloffen meenemen in het vliegtuig en ook in je handbagage. In de Europese Unie is het aantal sigaretten dat je in het vliegtuig mee mag nemen zelfs 800, hierdoor mag je dus 4 grote sloffen meenemen van zo'n 200 sigaretten.
Regelgeving inzake smadelijk en onhandelbaar gedrag van de Burgerluchtvaartwet: Artikel 119-2. Iedereen die aan boord van een vliegtuig in een toilet rookt, krijgt een boete van TWD 30.000 tot TWD 150.000 opgelegd.
“Los van het feit of roken verboden of toegelaten is op het vliegtuig, moeten de toiletten voorzien zijn van een asbak of moeten er zich asbakken bevinden vlak aan de deur van het toilet.”
De afgelopen jaren is er een officieel rookverbod ingesteld op de volgende plekken: 1998: in vliegtuigen mag niet meer gerookt worden. 2000: publieke plekken zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, sportkantines en openbaar vervoer. 2004: werkplekken.
U mag 200 sigaretten (1 slof) of minder meenemen voor eigen gebruik. U betaalt hierover geen belasting.
Alle A-merken een pakje sigaretten kost bij benadering € 1,20 per 20 sigaretten op het vliegveld zonder btw.
Schiphol is overgestapt op centrale beveiliging. Het vliegveld maakte gebruik van 130 zogenoemde 'controle-lanes' aan de gates. Maar die zijn nu niet meer nodig. Vanaf nu kun je voor de controle terecht bij vijf grote centrale controlepunten.
Sinds het besluit van de Hoge Raad om rookruimtes in Nederlandse horeca te sluiten, houdt luchthaven Schiphol zich ook aan dit besluit en is de gehele terminal nu rookvrij.
Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 2 uur voor vertrek voor binnenlandse of Europese vluchten en 3 uur voor vertrek voor intercontinentale vluchten op Schiphol aanwezig te zijn.
Roken buiten soms verboden
De eigenaar of organisatie mag zelf bepalen of het terrein rookvrij is. Voor rokers moet een terras aan 1 kant (boven- of zijkant) helemaal open zijn. Dit kan als iemand bijvoorbeeld bij de ingang van een café of kantoor rookt.
In Nederland mag je thuis en buiten in je tuin en de vrije openbare weg roken. Op veel andere openbare plekken gelden er regels.
De elektronische sigaret mag zowel in je hand- als ruimbagage. Let op: de lithiumbatterijen mogen niet mee in het ruim vanwege ontstekingsgevaar. Hou rekening met de wetgeving van het land waar je naartoe reist. In sommige landen is het gebruik van een elektronische sigaret namelijk verboden.
De zogeheten e-cigarettes mogen enkel mee in de handbagage. Bijkomend: ze mogen aan boord niet opgeladen worden en uiteraard niet gebruikt worden. Hou er ook rekening mee dat navulvloeistof onder het reglement valt van de vloeistoffen. Concreet: maximaal 100 ml per verpakking maar je mag tot 10 verpakkingen meenemen.
Roken in privéruimten
Het verbieden van roken in eigen privéruimten, inclusief balkon of terras, is daarentegen niet mogelijk. In dat geval kun je alleen denken aan bepalingen tegen overlast of schade. Overlast betekent: dat anderen last hebben van het roken.
Bhutan strengste ter wereld
In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent. De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, waar sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden is.
Geen boete
Uiteindelijk moeten op alle plekken in de stad waar roken ongewenst is tegels komen te liggen, waarop staat dat het een rookvrij gebied is. Dat heeft overigens niet de status van een rookverbod. Rokers krijgen dus geen boete als ze in een rookvrije zone een sigaret opsteken.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Grote verpakkingen mogen wel mee in de ruimbagage. Blikjes en flesjes drinken in de handbagage, worden zonder pardon vernietigd bij de security. Ook half-vloeibare producten kun je niet zomaar meenemen, maar kun je beter in kleinverpakking meenemen en in het vloeistoffenzakje doen.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.