De glutenvrije frikandel van Vanreusel is enkel verkrijgbaar via de horeca maar in supermarkten zijn ook andere alternatieven te koop.
6 redenen dat friet niet glutenvrij is:
De friet wordt gebakken in vet waarin ook snacks zoals kroket en frikadel zijn gebakken. Het vet bij snackbars wordt niet apart gefilterd. Vaak wordt het vet voor de frietjes niet apart gefilterd van het vet van de snacks.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Ingrediëntenlijst. Kippenseparatorvlees 46%, varkensspek 21%, water, paneermeel (bevat tarwe), zout, ui, specerijen, dextrose, glucosestroop, smaakversterker: E621, emulgator: E450, maltodextrine, antioxidant: ascorbinezuur, stabilisator: E452, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur.
Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Sinds 2015 is McDonalds lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij. De frietjes worden apart gefrituurd en er worden geen glutenbevattende toevoegingen aan gedaan. Op de website van McDonalds kan je per item bekijken wat de allergenen zijn; dus ook voor de sausjes.
Kokosolie Geurloos
Dit is een biologische en glutenvrije kokosolie waar je heerlijk mee kokkerelt, (roer)bakt en zelfs frituurt. Kokosolie wordt vloeibaar bij circa 25°C en kan erg goed tegen hoge temperaturen. Geurloze kokosolie past overal bij, want de geur en smaak van kokos is eruit gehaald.
Ja, gluten blijven achter in de olie, ongeacht de temperatuur.
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Nacho's zijn ook weer zo'n heerlijk glutenvrij gerecht uit de Tex-Mex keuken. Ze zijn niet alleen geweldig als snack, maar doen het ook uitstekend als hoofdmaaltijd. Zoals bijvoorbeeld deze nacho's met gehakt, tomaat en kaas. Nacho's bestaan meestal uit tortillachips, met jalapeño's, kaas en soms vlees.
Helaas is niet al het Haribo snoep glutenvrij, maar er zijn wel een aantal varianten beschikbaar. Populair Haribo snoep glutenvrij zijn bijvoorbeeld de Haribo Silo Schuimharten of de heerlijke zoete Haribo Aardbeien. Daarnaast verkopen we ook nog glutenvrij snoep van andere merken.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek. Knabbelbacon BBQ.
Gluten in chips
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Glutenvrij is heel gezond
Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.
Welke noten zijn glutenvrij? In principe zijn noten dus vrij van gluten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere noten uit een (supermarkt)verpakking zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees (soms seperatorvlees, dit is het vlees wat aan de karkassen blijft zitten als de grote stukken er af zijn gesneden), varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.