De reden waarom je niet kunt slapen als er iemand naast je ligt in hetzelfde vertrek kan divers zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken dat je allebei niet voldoende ruimte hebt in bed maar ook dat een van beide snurkt waardoor de ander niet kan slapen en soms uren wakker ligt.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Het is goed voor je relatie
Zoals aangegeven: apart slapen hoeft helemaal niet funest voor je relatie te zijn. Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50% vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes bij elkaar 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Sinds kort heeft die razernij een officiële naam: misofonie. En aan een behandeling wordt gewerkt. De ademhaling van haar vriend als hij 's nachts ligt te slapen. Mensen die een appel eten, of chips – eigenlijk al het eten dat kraakt.
Je zou het misschien niet denken, maar mannen worden graag geknuffeld door hun vriendin. Knuffel hem dus 's morgens minimaal 7 seconden intens voor je door gaat, hij zal er instant vrolijker van worden en jij hoogstwaarschijnlijk ook. Hier zijn vijf redenen om meer te knuffelen.
De omhelzing met oogcontact
Het wordt ook wel de intieme omhelzing genoemd. Ik zeg niet dat je je vrienden en ouders niet op deze manier kunt omhelzen, maar de meeste mensen omhelzen hun geliefde op deze manier. Het is een romantische knuffel en verliefde mensen uiten op deze manier graag hun liefde.
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper. Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper.
Onderzoek wijst uit dat dat veel zegt over iemands karakter. Slaap jij het liefst op je zij? Dan ben je over het algemeen een open en gezellig persoon. Ben je meer een rugslaper, dan herken je jezelf wellicht als gedisciplineerd.
Slapen helpt je om weer even op te laden en tot rust te komen. We leven in een tijd met zo veel prikkels, dat de tijd nemen om te ontprikkelen juist hartstikke waardevol is. Het is goed voor je creativiteit, stress-levels en gemoedstoestand. Dus hou jij er ook van, omarm het!
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat. Vul je reserves aan wanneer je 's ochtends wakker wordt, zodat je er goed tegenaan kunt.
Ga eens zitten samen en vraag hem zonder verwijten dat je merkt dat hij de laatste tijd wat minder zin in seks heeft… Vraag hem vervolgens hoe dat kan. Het is heel belangrijk dat je niet KWAAD wordt of VERWIJTEND overkomt. Wanneer je met mannen over problemen praat, wil je zo weinig mogelijk emotie laten zien.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers. De stellen geven als reden dat ze niet goed kunnen slapen als ze met hun partner in een bed liggen.