Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram. Dus als je deze groenten lekker vindt, kun je ze wat vaker op het menu zetten.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig. Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Zijn erwten gezond? Deze populaire tuingroenten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. De voedingsstoffen verschillen per erwt. Zo zijn groene doperwten een uitstekende bron van vitamine C.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Ook doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar qua gezondheidseffecten lijken ze meer op groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt.
Doperwtjes, tuinerwtjes en veldertjes zijn familie van elkaar. De verschillende rassen verschillen in in formaat, kleur of smaak. De afmeting van een tuinerwtje is iets kleiner dan die van een velderwtje.Er is ook een klein verschil in bite: tuinerwtjes zijn wat zachter en de jonge velderwtjes zijn knapperig.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Er zit relatief het meeste vitamine K en vitamine C in de erwt. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in deze kleine gezonde peulvrucht. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt.
Verhit de inhoud van de pot in een pannetje op het vuur. Laat het niet koken en giet de groente pas af na het verhitten. Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron.
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A.Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.