Bloed in het glasvocht kan na een tijdje vanzelf wegzakken of oplossen, waardoor het zicht weer beter wordt. Daarom adviseert de oogarts soms om even af te wachten.
Vaak verdwijnen de troebelingen na behandeling van de oorzaak spontaan of geven ze nauwelijks hinder. Verdere behandeling is dan niet nodig. Als de troebelingen lang aanhouden, kan het glasvocht verwijderd worden.
Het glasvocht wordt tijdens de operatie meestal vervangen door een speciale vloeistof, maar soms door gas of olie. Gas en olie worden gebruikt om het netvlies na de operatie enige tijd steun te geven. De ernst en aard van de oogafwijking bepalen de keuze tussen vloeistof, gas en olie.
Het geopereerde oog blijft enkele weken wat gevoelig, rood en gezwollen en in die tijd verdraagt u fel licht waarschijnlijk slecht. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen. Na één tot enkele weken kunt u al uw bezigheden weer hervatten.
Behandeling glasvochttroebelingen
De meeste glasvochttroebelingen hebben geen behandeling nodig. Voor sommigen zijn de aanwezige floaters dusdanig hinderlijk aanwezig in hun blikveld dat het gewone functioneren niet meer goed gaat. In dat geval kunnen de glasvochttroebelingen worden verwijderd met een vitrectomie.
Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt. Dit kunt u in het begin als lastig ervaren maar u went er snel aan.
Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt.
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een lichtgevoelige laag waarmee u beelden waarneemt. Deze beelden worden omgezet in elektrische signalen en deze signalen geeft de oogzenuw door aan de hersenen. Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen.
De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
Gemiddeld genomen lukt het bij negentig procent van de patiënten om het netvlies met één operatie aanliggend te krijgen. In de andere gevallen laat het netvlies toch weer los en zijn vaak meerdere operaties nodig om het netvlies op zijn plaats te houden.
Je ogen verouderen.
Hierbij wordt je ooglens stijver, waardoor je je ogen niet meer goed scherp kunt stellen wanneer je dichtbij kijkt. Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Risico's: Zoals vooraan in dit boekje vermeld, bestaat een kleine kans op nabloeding en infectie. De kans op een nieuwe netvliesloslating na de ingreep ligt tussen de 5 en 10%. Deze kan ontstaan door littekenweefsel of nieuwe scheurtjes in het netvlies.
Dit proces van loslaten wordt een achterste glasvochtloslating genoemd (AGVL, ook wel PVD: posterior vitreous detachment). Het proces treedt op oudere leeftijd op; echter lang niet iedereen hoeft symptomen te hebben. Het komt voor bij 10% van de mensen ouder dan 50 jaar en bij 60% van de mensen boven de 70 jaar.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Het glasvocht van het oog verandert als we ouder worden: het wordt minder soepel en steeds wateriger. Hierdoor kan het glasvocht krimpen. Het buitenste laagje van het glasvocht kan losgaan van het netvlies. Dit heet glasvochtloslating.
Symptomen van een scheurtje in het netvlies
wazig zien;lichtflitsen zien;vlekjes zien;een gordijn of schaduwrand zien.
Het wazige zicht duurt gemiddeld 1 tot 4 uur en de pupil bereikt zijn oorspronkelijke grootte na 5 tot 8 uur.
Bij een beschadiging van het hoornvlies is uw oog rood.U kunt last van licht hebben.Uw oog traant en kan pijn doen.
Het herstel van een maculagat gaat langzaam. Of u na een behandeling helemaal van uw klachten af bent, hangt af van de grootte van het maculagat en van de tijd dat het maculagat er al zit. Vaak ziet u na een tijd wel weer scherper en trekken de vervormingen weg.
Samen met uw oogarts heeft u besloten om een oogscan te laten maken. Dit noemen we ook wel een OCT (Optical Coherence Tomography). Met deze scan is de binnenkant van het oog, de oogzenuw en het netvlies met de macula heel duidelijk te zien. Het onderzoek is pijnloos.
Behandeling. Een glasvochtloslating kan in principe geen kwaad, maar soms ontstaat er tijdens de loslating een scheurtje in het netvlies. Er kan dan vocht achter het netvlies komen, waardoor dit loslaat. Een netvliesloslating moet snel worden behandeld.
Soms kan het voorkomen dat een erosie spontaan terugkomt. Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn (zie bijsluiter in de verpakking). Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.