Een 5-puntsharnas heeft vijf bevestigingspunten ontworpen om je kind vast te maken bij de schouders en heupen, de meest stevige onderdelen van hun lijf. Bij een botsing verdeelt het autostoeltjesharnas de krachten van de botsing over deze stevige punten van het lichaam en de stoel.
Indien we er met een ruk aan trekken moet de gordel blokkeren en bij het aandoen van de gordel moet hij aanliggen Er wordt echter nergens een type gordel verplicht gesteld! Dat betekent dat niet perse de standaard driepuntsgordel gebruikt hoeft te worden, een twee- of vierpuntsgordel mag dus ook!
Bij een losse ISOFIX-base klik je het baby-autostoeltje gemakkelijk op de base. Het gebruik van een gordel wordt daardoor overbodig. De kans op verkeerde installatie van een autostoeltje is met ISOFIX veel kleiner dan bij het gebruik van een autogordel. Naast het veiligheidsaspect bied een ISOFIX-base ook veel gemak.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Babystoeltjes zijn gemiddeld genomen geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 1 à 1½ jaar. Peuterstoeltjes voor kinderen van ongeveer 1 tot 4 jaar en de kinderstoel vanaf ongeveer 4 tot 12 jaar. Deze indeling is een indicatie; lengte of gewicht waarvoor het zitje is goedgekeurd is uiteindelijk bepalend.
Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.
Isofix is zo'n beetje het meest veilige systeem voor kinderzitjes op de markt. Met Isofix kun je een kinderzitje heel eenvoudig vastmaken aan je auto, waardoor het ook bij een aanrijding op zijn plek blijft. Het is een gestandaardiseerd systeem dat wereldwijd wordt gebruikt en in elke nieuwe auto wordt ingebouwd.
Maar let op: er zijn ook autostoeltjes die alleen met Isofix bevestigd kunnen worden.Dit geldt, met een enkele uitzondering, voor 'i-Size' goedgekeurde zitjes. Babystoeltjes die je op een i-Sizebasis klikt, kun je vaak ook zonder basis met de autogordel bevestigen.
Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.
Het systeem bestaat uit een 7-punts fixatievest en een basisband welke op zeer eenvoudige manier om de rugleuning van de achterbank of om de autostoel bevestigd wordt. De (jong) volwassene wordt vastgezet in het universele fixatievestje dat aan de basisband vast zit met 7 punten.
U hoeft geen gordel te dragen in een bus die een lijndienst uitvoert binnen de bebouwde kom. Dat is uit praktische overwegingen: passagiers stappen steeds in, schuiven op en stappen uit. In veel gevallen heeft een lijnbus ook geen gordels. In andere bussen of touringcars met autogordels moet u de gordel wel gebruiken.
Kies voor veiligheid. Deze 2 punt autogordel / veiligheidsgordel is voorzien van E24 keurmerk en zeer makkelijk zelf te plaatsen bijvoorbeeld als derde gordel op de achterbank. Een 2 punt veiligheidsgordel heet in de volksmond vaak een heupgordel die vroeger vaker voorkwam op de achterbank van auto's.
3 smalle zitverhogers
Zijn alle 3 je kindjes ouder dan 4 jaar? Kies dan voor 3 smalle zitverhogers met rugleuning, zodat ze veilig naast elkaar op de achterbank passen. De meeste auto's hebben geen isofix bevestiging voor de middelste stoel. Hierdoor bevestig je deze autostoel alleen met de 3 punts autogordel.
Wanneer je baby zwaarder is dan 13 kilo of de oortjes boven de babyautostoel uitkomen, is het tijd voor een groep 1 of peuterautostoel. In dit autostoeltje wordt het kindje in deze meeste gevallen voorwaarts in de auto vervoerd. De autostoeltjes worden bevestigd met de autogordel of Isofix.
Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje: tot de leeftijd van 2 à 3 jaar of 13 kg (of tot zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt) is het aangeraden kinderen te vervoeren tegen de rijrichting in. Dit geldt zowel voor zitjes die u voor- als achteraan plaatst.
De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.
De autostoel groep 2 omvat autostoeltjes gemaakt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Deze zitjes werken als zitverhoger of autostoelverhoger en dienen om uw kind hoger te laten zitten. Hierdoor past de autogordel beter en zit uw kind veiliger in de auto. Deze zitjes hebben meestal een rugleuning om steun te bieden.
Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.