Als het logo van een tv zender lang in beeld is geweest, kan het zijn dat je een schim van het logo ziet als je naar een andere zender schakelt. Dit verschijnsel heet inbranden. Volgens LG hebben OLED tv's hier geen last van, mits je niet vele uren tot dagen hetzelfde statische beeld op het scherm toont.
Bij QLED tv's is het risico op inbranden nihil. Dit komt door de quantum dots technologie waardoor de kwaliteit van de pixels niet afneemt en hierdoor helder blijven.
Zoals er vroeger zorgen waren over het inbranden van het scherm bij plasma-tv's, speelt dit nu bij oled-tv's. Dit heet ook wel beeldretentie. Het scherm 'onthoudt' dan een statisch plaatje, wat vervolgens doorschijnt in andere beelden. Pas wanneer de beeldretentie permanent is, spreken we van inbranden.
Vandaag de dag worden dergelijke logo's veelal transparant gemaakt zodat het geen probleem meer vormt. Tevens zijn veel plasmaschermen uitgerust met technieken om inbranden te voorkomen. Bij LCD en LED tv's is het fenomeen 'permanent inbranden' niet van belang.
De functie Panel Refresh (Schermvernieuwing) is beschikbaar voor modellen met een Organic EL (OLED)-scherm en wordt gebruikt om beeldretentie te voorkomen. Panel Refresh (Schermvernieuwing) past om de uniformiteit van het tv-scherm aan nadat het gedurende een langere periode heeft aangestaan.
Mythe 1: OLED tv's hebben last van inbranden
Volgens LG hebben OLED tv's hier geen last van, mits je niet vele uren tot dagen hetzelfde statische beeld op het scherm toont. In alle OLED tv's zit een mechanisme dat inbranden tegengaat. Het scherm wordt zo nu en dan gereset door een soort digitale zeem.
Vaak wordt de beperkte levensduur van OLED-tv's benoemt als minpunt van deze schermtechniek. LG is er echter in geslaagd om de nieuwste generatie OLED-televisies een levensduur van 100.000 uur te geven. Dit is goed voor ongeveer dertig jaar kijkplezier.
Beeldkwaliteit. Het contrast van een oled-scherm is erg goed. Vooral het weergeven van diep zwart is een sterk punt van oled. Daar waar het beeld echt zwart moet zijn, stralen de oled-pixels gewoon geen licht uit.
De beste OLED tv van 2022 is de LG OLED55C16LA. Het OLED scherm zorgt er namelijk voor dat je enorm scherpe beelden krijgt met diepere zwartwaarden. Dit maakt het ook een geschikte gaming monitor, aangezien je zelfs de donkere hoekjes enorm goed zichtbaar krijgt! De televisie maakt gebruik van aan a9 Gen4 processor.
Symptomen. Wat is 'beeldretentie', een 'beeldschaduw' of 'inbranden'? Beeldretentie (ook wel 'beeldschaduwen' of 'inbranden' genoemd) vindt plaats als een afbeelding voor langere tijd vast op het scherm blijft staan waardoor het scherm het beeld niet volledig kan vervangen.
In principe gaat een LCD-scherm langer mee dan een plasma scherm. Echter, rond het moment dat een plasma scherm theoretisch aan vervanging toe is (na ca. 25.000 uur gebruik), is ook de levensduur van de lampen die in een LCD televisie zitten ten einde.
De 65 inch OLED R-tv heeft in Nederland als adviesprijs 99.999 euro. De oprolbare tv was sinds oktober 2020 alleen in thuisland Zuid-Korea te koop. Daar kost hij omgerekend zo'n 75.000 euro. De OLED R kan het scherm volledig oprollen in de kast, waarin ook de speakers zitten.
Als je liefst zo natuurlijk mogelijke kleuren wilt in je beeld, dan kun je beter een oled-tv kiezen. Een qled-toestel levert weer een hogere helderheid, waardoor het een toonbaarder beeld aflevert in een verlichte kamer. Dat is, zeer kort door de bocht, het primaire verschil tussen de twee.
Levensduur
Echter heeft OLED tv een kleinere geschatte levensduur dan een LED of QLED. Dit heeft te maken met de OLED techniek wat organische deeltjes bevat. Een organische pixel zal na verloop van tijd van mindere kwaliteit zijn. Een LED pixel doet het, of doet het niet.
Vermoedelijk wil Samsung voorkomen dat het lcd-tv's met lage marges moet verkopen terwijl zijn eigen QD-oled-tv's er nog niet zijn, en gaat het daarom LG Display-panelen op basis van witte oleds afnemen.
De Sony geeft beter zwartdetail, misschien zelfs iets te helder. Hij isoleert wel beter de zon uit de avondgloed. Het beeld met het opvallendste verschil. De kleurtemperatuur van de LG is hier veel correcter, en de blauwe afwijking maakt het beeld op de Sony te helder.
De LG is over de hele lijn toch beter dan de Philips. Als je Ambilight belangrijk vindt, heb je misschien een voorkeur voor het Philips-toestel, maar gezien de prijs zou de LG wel de beste keuze zijn. Beide modellen zijn trouwens ook beschikbaar in 55” versies.
Als best geteste OLED tv komt LG altijd weer naar voren met de beste OLED tv. Dit geldt zeker voor een topkwaliteit tv als de LG OLED48A16LA (2021). Het is een mooie TV met 48 inch, waarmee je optimaal geniet van de OLED techniek in combinatie met 4K Ultra HD technologie.
Kies je een OLED tv of een LED tv? Een OLED televisie geeft zwartwaarden perfect weer, de kleuren die je ziet zijn natuurgetrouw en de beeldopbouw is soepel en vloeiend. Deze televisies hebben allemaal een scherm met een 4K of 8K resolutie en zijn bijzonder geschikt om HDR films en series op te bekijken.
Oled maakt het verschil
De High Dynamic Range-technologie (HDR), die een breder kleurenspectrum levert, maakt net als 4k nog maar weinig verschil meer, maar waar ze de liefhebber van beter beeld wél mee weten te verlekkeren is met oled (Organic Light-Emitting Diodes)-beeld.
Oled tv's zijn in minder kleine en minder grote formaten te krijgen, van 55-inch tot 77-inch. Dit komt doordat een oled tv veel duurder is om te produceren waardoor een hele kleine tv of een hele grote tv zich al snel uit de markt zou prijzen.
Wat is zuiniger en dus beter voor het milieu? OLED-beeldschermen zijn extreem dun en hebben geen achtergrondverlichting nodig. Daarnaast zijn ze minder zwaar en dunner dan een QLED scherm en hebben daardoor minder kracht nodig waardoor ze efficiënter worden. OLED verbruikt dus minder energie.
Doordat het licht bij een QLED-tv ook nog door een laag met nanokristallen gaat, worden de kleuren een stuk realistischer dan bij een OLED-tv. Daarentegen is het contrast bij OLED sterker dan bij QLED, zowel bij donkere als helder beelden. Dit komt omdat pixels helemaal dicht kunnen. Zwart is dus ook echt zwart.
QNED is op verschillende fronten nog geen OLED
Deze techniek (waarbij pixels compleet uitgezet kunnen worden in plaats van alleen dimmen) is nog steeds het beste wat je kan krijgen. Zwart is nog zwarter en het contrast is ongeëvenaard. QNED komt echter wel een stuk dichterbij OLED dan veel andere lcd-televisies.