In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond.
De allerkleinste vertakkingen komen uit op de longblaasjes. Dit zijn een soort hele kleine zakjes, waar de gaswisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof opgenomen en koolstofdioxide afgegeven. Deze koolstofdioxide adem je vervolgens weer uit.
De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca.4% kooldioxide (CO2). De resterende 1% bestaat uit andere componenten zoals gassen. Via de uitgeademde lucht komen de fijnste druppeltjes waterdamp (aerosolen) vrij.
Het water verlaat ons lichaam via de nieren, de huid en uitademing.Het koolzuur is een afvalproduct.Het lichaam moet het koolzuur dan ook zien kwijt te raken. Dat gebeurt doordat het bloed het koolzuur naar de longen transporteert die er vervolgens voor zorgen dat het koolzuur door uitademing het lichaam verlaat.
Als je inademt, komt er lucht met zuurstof in je longen.Als je uitademt, gaat lucht zonder zuurstof je lichaam weer uit.
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
Na de inademing is het belangrijk om volledig uit te ademen. Dit kan via de neus of mond. Tijdens het uitademen trekken de buikspieren zich samen.De lucht met afvalstoffen (zoals koolzuurgas) gaat dan uit de longen.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
We kunnen het ademhalingsstelsel grofweg opsplitsen in drie delen: de bovenste luchtwegen (neus, pharynx, larynx boven de stembanden), de onderste luchtwegen (larynx onder de stembanden, trachea, longen), en de ademhalingsspieren. Dit systeem maakt dat de lucht die wordt ingeademd optimaal gebruikt kan worden.
De lucht die we inademen bestaat voor het overgrote merendeel uit stikstof (78 procent) en zuurstof (21%). Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht.
Ingeademde lucht bestaat voor bijna tachtig procent uit stikstof en bijna twintig procent aan zuurstof. In uitgeademde lucht zit dus nog zestien procent zuurstof.Wel is er vier procent koolstofdioxide aan toegevoegd.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut.
Ademhaling kan worden verdeeld in twee soorten. Buikademhaling en borstademhaling. De buikademhaling wordt gezien als de natuurlijke ademhaling.
Het belangrijkste is dat teer, nicotine maar ook agressieve gassen ervoor zorgen dat er ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan. Hierdoor kunnen acute klachten optreden zoals verkoudheid, hoesten en longontsteking.
Het ademhalingssysteem wordt verzorgd door verschillende organen en verloopt van de neus tot en met de longen. De zuurstof uit de lucht die naar de longen wordt gebracht wordt opgenomen in de bloedsomloop en komt zo terecht in elke cel van het lichaam. Cellen hebben zuurstof nodig om te voorkomen dat ze afsterven.
Inademen; Er wordt zuurstof in het lichaam opgenomen. Uitademen; Afvalstoffen worden door de longen afgevoerd. Rustpauze; Een belangrijke fase voordat een nieuwe inademing volgt. Een fase waarvan men zich vaak niet bewust is.
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
Wanneer je overademt, vernauwen bepaalde bloedvaten en neemt de bloedtoevoer naar de hersenen en bepaalde lichaamsdelen licht af. Er wordt ook minder zuurstof afgegeven aan de weefsels.
40-60 seconden -> Gemiddeld. Deze score verbetert over het algemeen snel met een focus op training van CO2-tolerantie. 60-80 seconden -> Geavanceerd. Je hebt een gezond longsysteem, goede motorische controle en relatief weinig stress.
Als je kracht moet leveren, is de eerste reflex om je adem in te houden. Hierdoor krijg je geen zuurstoftoevoer naar je spieren die kracht moeten leveren, omdat de druk in je lichaam toeneemt komt er spanning op het bloedvaten systeem en vaak druk naar het hoofd. Adem daarom bij kracht zetten altijd goed uit.
De getallen 4, 7 en 8 geven het aantal seconden weer dat je inademt, je adem inhoudt én weer uitademt. Tellen dus. Je telt 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en ademt vervolgens 8 tellen uit. De befaamde dokter Andrew Weil, van de University of Arizona for Integrative Medicine, zweert erbij.
Diep ademen heeft ook een mentaal effect
Net als je organen en spieren worden je hersenen tijdens de diepe ademhaling optimaal voorzien van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Dat is slechts het praktische stukje van het verhaal. Ook zorgt diep ademen voor de activering van het parasympatische zenuwstelsel.