Midazolam maakt u rustiger, minder angstig, ontspant uw spieren en vermindert uw ontwenningsverschijnselen. Ook stopt het epilepsie-aanvallen. Bij slapeloosheid, epilepsie, onrust, alcoholontwenning en om rustiger te worden voor een operatie. De tabletten werken binnen een half uur tot 1 uur.
U kunt Dormicum op elk moment van de dag innemen op voorwaarde dat u verzekerd bent van minimaal zeven tot acht uur ongestoorde slaap. Als u merkt dat Dormicum te sterk of juist te weinig werkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Het slaapmiddel Dormicum®
Het slaapmiddel dat gebruikt wordt, heet Dormicum® (stofnaam: midazolam). Het medicijn zorgt ervoor dat u zich tijdens het onderzoek of de behandeling beter kunt ontspannen waardoor het onderzoek of de behandeling beter verloopt.
Dormicum geeft u snel een gevoel van slaperigheid of maakt dat u gaat slapen. Het maakt u ook kalm en het ontspant uw spieren. Dormicum wordt gebruikt bij volwassen: • Als algemene verdoving om in slaap te brengen of in slaap te houden.
Dosering van Midazolam bij slaapproblemen
Het is belangrijk dat je je aan de voorgeschreven dosering houdt. Twijfel je er aan of de dosering juist is, neem dan contact op met de arts die het middel heeft voorgeschreven. Over het algemeen wordt door de dokter 15 mg per dag voorgeschreven.
Meestal is de patiënt gewoon thuis. Gemiddeld duurt het een tot drie dagen voor de patiënt overlijdt. Hoe langer het duurt, hoe minder positief mensen zijn. Patiëntenfederatie Nederland onderstreept het belang van duidelijke informatie voor patiënten en hun naasten.
U overlijdt niet door de palliatieve sedatie. U overlijdt door de ziekte die u heeft. Het is een natuurlijk overlijden, waarbij u geen last meer heeft van pijn, benauwdheid of andere ernstige klachten.
Er wordt een infuusnaaldje ingebracht. Daarna gaat u naar de behandelkamer waar het 'roesje' via het infuus wordt ingespoten. U zult zich al snel ontspannen en slaperig gaan voelen.
Bij pijn, delier, misselijkheid en braken moet de arts standaard overwegen direct te starten met levomepromazine (Nozinan®), naast midazolam. Dit omdat midazolam soms onvoldoende sederend werkt en levomepromazine het effect kan versterken.
(Morfine, haloperidol en midazolam kunnen in een spuit gemengd met behulp van een pomp subcutaan worden toegediend.) Binnen een half uur valt patiënte in een diepe slaap; dit blijft zo tot zij de volgende nacht rustig overlijdt.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Midazolam, ook wel dormicum genoemd, kan dan de oplossing lijken. Maar de werkzame stof, midazolamhydrochloride, maakt bij langdurig gebruik afhankelijk. Is midazolam verslavend? Ja.
Oraal: 7,5–15 mg per dag, innemen vlak vóór het slapen gaan, mits patiënt daarop volgend verzekerd is van minimaal 7–8 uur ongestoorde slaap. Starten met 7,5 mg. Maximaal 2 weken (exclusief afbouwen) gebruiken. Bij ouderen en verzwakte patiënten: 7,5 mg per dag, indien nodig een lagere dosering overwegen.
Uitvoeren palliatieve sedatie
Het in slaap brengen gebeurt met behulp van een slaapmiddel (midazolam), meestal in combinatie met een sterke pijnstiller (morfine). Pijn kan veroorzaakt worden door de ziekte, maar ook als gevolg van het stilliggen.
Een totale dosis van 0,4 mg/kg tot maximaal 10 mg kan nodig zijn. Hogere doses kunnen gepaard gaan met verlengde sedatie en het risico op hypoventilatie. Pediatrische patiënten van 12 tot 16 jaar: dosering zoals bij volwassenen. Rectale toediening: De totale dosis midazolam varieert meestal van 0,3 tot 0,5 mg/kg.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.
Hoe lang het duurt voordat u zult overlijden hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt bin- nen dertien dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur.
U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker.
2.1.
Ernstige complicaties komen rondom sedatie bijna niet voor. Het kan gebeuren dat een allergische reactie optreedt op bepaalde medicijnen. Ernstige complicaties door sedatie hangen in de meeste gevallen samen met uw gezondheidstoestand. Dit wordt met u besproken tijdens het pre sedatie spreekuur.
De duur van de stervensfase is voor elk mens uniek, gemiddeld duurt deze fase 72 uur. Wanneer mensen zich in de laatste levensfase bevinden, hebben zij vaak weinig of geen behoefte aan voedsel en vocht.
Wat te doen als iemand 's nachts overlijd? U belt als eerste de huistarts. De huisarts is ook 's nachts bereikbaar en komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Daarna belt u de uitvaartverzorger.