Sterk argumenteren tijdens het debatteren
Naast het inspelen op de emoties van jouw publiek, win je het debat natuurlijk met goede argumentatie. Een goed debater bouwt zijn of haar argumentatie dan ook zo op dat de tegenstander er geen speld tussen krijgt.
Door te debatteren vergroten leerlingen hun spreek- en luistervaardigheden. Het versterkt burgerschapscompetenties als kritisch denken, argumenteren en respect tonen voor de mening van anderen. En het vergroot het zelfvertrouwen.
Een debat is een discussievorm waarbij een stelling verdedigd wordt of juist te bestreden.
Dan kun je ook kiezen voor slotzinnen: elke debater verteld dan in één zin waarom haar of zijn team het meest gelijk had in dit debat. De taak blijft dus wel hetzelfde: laten zien (aan de jury) wat de belangrijkste punten in het debat waren en dus een samenvatting geven.
Proeven met dieren voor onderzoek moet verboden worden. Ouders moeten verplicht één dag in de week voor hun kinderen zorgen. Roddelbladen moeten verboden worden. De regering moet roken verbieden.
Onze debatactiviteiten in het basisonderwijs zijn een eerste introductie tot debatteren. Door te debatteren bouwen kinderen aan hun woordenschat. Ze worden mondiger, leren beter hun verhaal te doen en op een actieve, uitdagende manier om over actuele maatschappelijke vraagstukken na te denken.
Formuleer je standpunt helder en concreet; Iedereen mag om verduidelijking van standpunten vragen; De discussie moet gaan over argumenten en standpunten die ook echt naar voren zijn gebracht; Je verdedigt standpunten alleen met argumenten waarvan je denkt dat ze ook juist zijn (je bent dus oprecht);
Standpunt: Ik vind dat de regering geen goed milieubeleid voert. Standpunten herken je aan signaalwoorden als: ik vind, volgens mij, kortom, alles bij elkaar genomen denk ik dat, dus. En om een standpunt hard te maken zal een schrijver komen met een aantal argumenten (= de argumentatie) om je te overtuigen.
6. De stelling moet positief geformuleerd zijn. Negatief geformuleerde vragen met woorden als “niet” en “nooit” zijn vaak voor meerdere uitleg vatbaar.
In een betoog wil je, net als tijdens een debat, anderen overtuigen om jouw standpunt in te nemen. Dit doe je door argumenten te brengen die jouw (opgelegde) mening ondersteunen. Je gaat er in een betoog vanuit dat de lezer het oneens is met jouw standpunt óf nog geen mening heeft over het onderwerp.
Je kunt beginnen met een grapje, een anekdote of een directe vraag aan de lezer (Baalt u ook zo van…). In het begin van het betoog formuleer je de mening (het standpunt, de stelling) die je zal gaan verdedigen in het essay. Zorg dat je krachtig overkomt en vermijd daarom woorden als 'wellicht, misschien, ik denk'.
Een dertigledendebat (ook spoeddebat) is een type debat in de Nederlandse Tweede Kamer waartoe de voorzitter de vergadering bijeenroept als dit door dertig leden schriftelijk, onder opgave van redenen, is verzocht.
Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk je bij jouw publiek achterlaat. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter.
Definities die `debater` bevatten:
Ook is hij een ervaren debater. Hij is afgestudeerd als bioloog en meervoudig gepromoveerd, namelijk in de biologie, theologie en de filosofie...... Pol de Beer = ...
Een discussie is een vorm van bespreking, zoals een gesprek of andere vorm van communicatie, tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen.
Tijdens een debat behoort men altijd via de Kamervoorzitter te spreken. De Kamerleden spreken elkaar niet direct aan, ook de bewindspersoon wordt niet rechtstreeks aangesproken en zal dat zelf ook niet doen. Wie hiervan afwijkt, wordt door de Kamervoorzitter op de regels gewezen.
discussie, dispuut, gedachtewisseling, twistgesprek, disputatie. als synoniem van een ander trefwoord: discussie (zn) : bespreking, debat, dispuut, gedachtewisseling, gesprek, woordenstrijd, woordenwisseling, redekaveling.
Hier leggen we je uit wat een drogreden is! Een drogreden is een foutief argument. Vaak lijken drogredenen aannemelijk, maar dat zijn ze niet. Een drogreden kan een fout argument zijn omdat een argumentatieschema niet goed gebruikt wordt of doordat er een discussieregel wordt overtreden.
Met een tegenargument of een tegenwerping ontkracht je een standpunt of een argument, je maakt dat standpunt of argument minder aanvaardbaar. Tegenargument en tegenwerping worden tegenwoordig gezien als synoniemen.
Er bestaan maar liefst 12 verschillende soorten drogredenen.