Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de irriterende stoffen: hok met regelmatig schoonmaken, goede ventilatie, hooi goed uitschudden voor gebruik. Een schoon hok en stofvrij hooi zijn erg belangrijk voor een konijn. Stofdeeltjes in het hooi of ammoniak kunnen de oorzaak zijn dat uw konijn niest.
Bij zowel konijnen als knaagdieren komt verkoudheid regelmatig voor. Je herkent deze ziekte door het niezen, snot en waterige oogjes. Vaak herstelt je vriendje uit zichzelf. Waarschuw de dierenarts wel direct als er uit zijn neusje wit slijm komt.
We adviseren om konijnen met snot de neus schoon te spoelen. De pus in de neus wordt dan weggespoeld. We gebruiken als neusspoeling fysiologische zoutoplossing met acetylcysteïne (een pus oplossend middel). Zo gaat het wegspoelen van de pus gemakkelijker, omdat het vloeibaarder wordt.
De bacteriële infectie is besmettelijk en kan andere konijnen besmetten. Als er meerdere konijnen snot hebben dan is de kans dat er besmettelijke snot is natuurlijk groter dan wanneer er 1 konijn met snot is en zijn partner heeft nergens last van.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Konijn maakt snurkend geluid
Soms maakt een konijn een snurkend geluid of maakt het geluid bij ademen. Een zwoegende of piepende ademhaling is altijd een teken van ziekte. Sommige konijnen snurken of pruttelen tijdens de slaap. Wanneer dit geluid alleen tijdens de slaap hoorbaar is, dan is er niet veel aan de hand.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Een traag bewegende neus duidt een kalm konijn aan. Konijnen gebruiken hun neusbewegingen meestal om kleine gradaties te tonen van hun humeur. Als je begint te bewegen of iets vreemds gaat doen zal de neus sneller gaan en de oren zullen zich naar jou richten.
Luchtwegproblemen bij een konijn
Niezen, snotterige neus, benauwdheid of bijgeluiden tijdens ademhaling duiden op luchtwegproblemen.
Konijnen zijn goed bestand tegen kou. Je moet je konijn niet later dan augustus/september buiten zetten, zodat hij een wintervacht kan aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet buiten zetten.
Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen: Passiviteit en lusteloosheid. Wegkruipen en verstoppen. Verminderde eetlust.
Allergie voor hooi of stro
Het is eigenlijk vreemd dat een konijn allergisch kan zijn voor hooi of stro. Feitelijk is het konijn niet echt allergisch voor hooi of stro maar wel voor het stof dat erin zit. Wanneer hooi en stro te lang blijft opgeslagen dan kan hier veel stof in terecht komen.
Vitamine c helpt bij het voorkomen van gebits- en gewrichtsproblemen. Knaagdieren hebben vitamine A hard nodig. Deze vitamine zorgt namelijk voor herstel en de groei van cellen. Knaagdieren zijn in staat om vitamine A te maken uit bètacaroteen.
Konijnen kunnen zeker mensen herkennen. Als mensen vaker op bezoek komen dan worden ze steeds tammer naar hun toe. Komt er een nieuw iemand die ze nog niet kennen houden ze afstand.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat konijnen zowel zeer hoge als zeer lage tonen horen. Verjagers zenden gemiddelde frequenties uit van 17.000 tot 31.500 Hz. Het gehoorbereik van konijnen reikt gemakkelijk tot 49kHz, waarmee het geluid dat een verjager uitzendt dus ruim binnen het bereik ligt.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Graven en spelen
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Kloppen met poten
Dit is een van de hardste geluiden die konijnen maken en daar is ook alle reden toe. Ze doen het als ze schrikken of bang zijn voor iets en hun soortgenoten willen waarschuwen voor dreigend gevaar. Met wijd open ogen zoeken ze vervolgens een schuilplaats.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.