Op dit moment moet je daarvoor het complete vaarbewijs hebben.Zowel deel 1 als deel 2. Dat geldt voor het gehele IJsselmeergebied inclusief Waddenzee, IJmeer en het buiten IJ. Ook op de Echter vaar je met een boot met een lengte van minder dan 15 meter en die op de motor geen 20 km/uur KAN varen.
Klein Vaarbewijs 1 is daarbij nodig voor de 'normale' binnenwateren. Je hebt Klein Vaarbewijs 2 aanvullend nodig als je gaat varen op Wester- en Oosterschelde, IJ-, Marker- en IJsselmeer, Waddenzee, Eems en Dollard. Klein Vaarbewijs 2 is altijd aanvullend op Klein Vaarbewijs 1."
Het IJmeer en het Markermeer worden tot de wateren gerekend die buiten de gewone binnenwateren vallen. Een schipper heeft op het IJmeer en het Markermeer een Klein Vaarbewijs II nodig. Het Klein Vaarbewijs I is nodig voor het varen op rivieren, kanalen en meren.
Belangrijkste vaarregels binnen Amsterdam
Vaar niet harder dan 6 kilometer per uur. Op sommige plekken mag u wat sneller varen. Vaar altijd rechts (stuurboord).
Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen.
Zijkanaal H (noordzijde) verbindt het Barndegat met het Noordzeekanaal. Zijkanaal I (noordzijde) verbindt de Oostzaner Overtoom met het Afgesloten IJ. Zijkanaal J (het Noordhollandsch Kanaal) (noordzijde) verbindt Den Helder met het Afgesloten IJ.
In Italië is op de meren vanaf 5 pk Klein Vaarbewijs I (ICC for inland waters) en het verzekeringsbewijs verplicht. Langs de kust is Klein Vaarbewijs II (ICC for inland and coastal waters) verplicht. Huurt u daarentegen in Italië een schip, dan heeft u pas vanaf 40,8 pk een vaarbewijs nodig.
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Maximumsnelheid op het open water is tussen de 6 en 9 km/uur. In de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 6 km/uur. Geldt altijd een maximum snelheid van 20 km/uur langs kaden en oevers. Bij een zicht van minder dan 500 meter geldt een maximum snelheid van 20 km/h.
Het klein vaarbewijs II is geldig op 'rivieren-kanalen-meren', Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Het klein vaarbewijs II is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters.
Klein Vaarbewijs 2
Dit vaarbewijs is geschikt voor dezelfde vaartuigen als Klein Vaarbewijs 1. U mag hiermee varen op: rivieren, kanalen en meren. de Eems/Dollard. de Waddenzee.
Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar u met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Veel mensen vragen zich af of het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk is. Dit verschilt per persoon. Als u al Vaarbewijs 1 heeft, heeft u al natuurlijk al een deel van de kennis. Daarnaast zijn er verschillende soorten lesmateriaal, zoals een dagcursus of videocursus.
Op zich is het niet heel moeilijk om je Vaarbewijs te halen, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.
Hoeveel pk's 20 kilometer per uur is, is niet zo te zeggen. Het materiaal waarmee de boot is gemaakt, de grootte, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Het heeft allemaal effect op de snelheid.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
De 530 sloep vaart met een topsnelheid van 43 kilometer per uur met 2 personen met de Honda 40 pk buitenboordmotor.
1. Eclipse – 1 miljard dollar.
Op 1.800 toeren gaat de Bayliner 8 km/uur. Tijd om de Amerikaan in plané te brengen. Vanuit neutraal heeft hij slechts vier seconden nodig om volledig te gaan glijden, bij een toerental van 2.200 en een snelheid van 28 km/uur.
De Fountain 47 Lightning boten, die vier tot zes personen kunnen vervoeren, staan bekend om hun bliksemsnelle snelheid. Aangedreven door twee Mercury Racing 1075 pk motoren, kan hij comfortabel 108,5 knots halen. Hij staat bekend als een kruiser boot die altijd en overal kan gaan.
Vaarbewijs Spanje / varen in Spanje
Voor boten die langer zijn dan 5 meter en/ of meer dan 9,5 pk hebben heb je vaarbewijs 1 nodig. Aan de kust heb je vaarbewijs 2 nodig vanaf 9,5 pk. Ook Spanje kent zo zijn eigen regels omtrent vaarbewijzen. Voor de kust heb je een ICC (vaarbewijs II) voor inland and coastal waters.
Kroatië Voor elke boot met buitenboord- of binnenboordmotor is het vaarbewijs verplicht, ook voor een rubberbootje van 2,5 meter lang met 2 pk motor. Het aantal pk's doet er in feite niet toe. Voor een zeilboot vanaf 3 meter lengte is ook een vaarbewijs verplicht.
In Kroatië is een Klein Vaarbewijs (ICC I) voldoende als je dichtbij de kust blijft. Vaar je verder uit de kust of heb je een motor- of zeilschip moet je een Groot Pleziervaartbewijs hebben (ICC II). Je kunt als alternatief een (duur!) theoretisch examen afleggen bij de havenmeester.