De dubbeldooiers zijn beschikbaar in de eierautomaat zolang de voorraad strekt.
HOE ONTSTAAT EEN DUBBELDOOIER? Soms heeft zo'n eicel een beetje haast, waardoor er niet één maar twee eicellen worden afgegeven aan de eileider. Deze twee eicellen worden vervolgens samen voorzien van eiwit, de vliezen en bijbehorende eischaal. En voilà een dubbeldooier is geboren.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
De eieren met een dubbeldooier zijn groter en zwaarder dan gewone eieren. Maar komen er nu ook twee kuikens uit zo'n ei als het ei uitgebroed wordt? Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt nu één ei? Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je gerust afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker.
Hybride kippen
Hybriden zijn namelijk kruisingen tussen verschillende kippenrassen. Ze werden gekruist met de bedoeling een bepaalde eigenschap te versterken, bijvoorbeeld dat ze consistent eieren leggen.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wanneer het ei onbevrucht is, komt er geen kuikentje uit, maar een ei zoals wij hem eten met eiwit en eigeel. Over dat eigeel gaan we het vandaag hebben, want wist je eigenlijk al hoe het eigeel aan zijn geel-oranje kleur komt? Het eigeel heeft de kleur geheel te danken aan wat de hennetjes eten.
Wist je dat niet alleen het wit van het ei maar ook het eigeel eiwitten aanbrengt? Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
Kippen met een hoge productie eieren.
- De Sussex kip legt gemiddeld 250 eieren per jaar. - De Barnevelder legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
De kleur van een ei is overigens afhankelijk van de kip die het gelegd heeft: een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een kip met rode oorlellen bruine eieren legt.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Kuikens uit de broedmachine halen
Een pas uitgekomen kuiken kan in principe drie dagen zonder water en voer maar wacht niet zo lang. Haal de kuikens uit de incubator ongeveer twaalf uur nadat het eerste ei is uitgekomen. Dit geeft de andere kuikens meestal genoeg tijd om ook uit hun ei te komen.