Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Zo werkt hormoonzweet
Dit zweet helpt je bijvoorbeeld om af te koelen tijdens een warme zomerdag en om je afvalstoffen te lozen. Daarnaast is dit zweet geurloos en waterig dun. Totdat het in contact komt met de bacteriën op je huid, dan kan je een beetje gaan ruiken.
Hormonale veranderingen: Hormonen hebben een grote invloed op de zweetklieren. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze of schildklieraandoeningen kunnen allemaal je zweetgeur veranderen en je zweet opeens laten stinken.
En wat nog vervelender is, dit zweet is lang niet zo geurloos als je gewone zweet. Het is namelijk een stuk dikker en bevat veel meer vetzuren.De bacteriën op je huid zijn gek op die vetzuren en gaan nog veel meer stinken!
Zinkoxide voor extra bescherming tegen stress-zweet
In de Power of Zen deo zit zinkoxide om je te beschermen tegen stress- en hormoonzweet. Dit soort zweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door warmte en inspanning. Het is dikker en geler en het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet.
Wat kan je tegen hormoonzweet doen? Wassen: De beste remedie tegen hormoonzweet is wassen, wassen, wassen en steeds weer schone kleren aantrekken, liefst van natuurlijke materialen, want het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding die de geur veroorzaken.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
In het kort
Smetplekken zijn verkleurde plekken in de plooien van je huid. Ze zitten meestal in je liezen, onder je borsten of op je buik. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken. Het komt door warmte, vocht en doordat je huid op die plekken tegen elkaar schuurt.
Naast dat je geuren anders gaat beleven, kan het ook zijn dat je lichaamsgeur verandert. Dit kan te maken hebben met de verhoogde transpiratie tijdens de overgang, maar je lichaamsgeur kan ook veranderen door de verandering die in je hormonen plaatsvindt.
Een zweetgeur kan ook ontstaan doordat zweet uit de exocriene klieren een reactie aangaat met bacteriën op de huid, die het omzetten in geurstoffen. “Dat heeft vaak te maken met slechte hygiëne. Vaker wassen helpt, vooral onder de oksels.'' Neem bijvoorbeeld pH-neutrale zeep en was zo nodig meerdere keren per dag.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Eccriene zweetklieren (over de hele huid verspreid)
Het geproduceerde zweet is normaal geurloos, maar ook hier kunnen bacteriën er uiteindelijk voor zorgen dat er een zure lichaamsgeur gaat ontstaan. Bovendien kan het eccriene zweet vluchtige geurstoffen bevatten die uit voedingsmiddelen afkomstig zijn.
Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Je kan beter op zoek gaan naar een natuurlijke deodorant, zoals bijvoorbeeld die van Salt of the Earth Crystal Deodorants. Deze 100% natuurlijke én veilige deodorant kan je online kopen.
De Power of Zen deo is dus speciaal bedoeld voor:
Opvliegers door de overgang. Die gekke zweetgeur bij borstvoeding. Voor die paar dagen voordat je ongesteld moet worden en je wat prikkelbaarder bent dan normaal.
Mensen die van nature meer zweten, produceren een grotere hoeveelheid zweet die bacteriën kunnen afbreken, waardoor de geur sterker wordt. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit of de menopauze, kunnen ook de activiteit van de zweetklieren beïnvloeden en bijdragen aan bromhidrosis.
Het zijn vage klachten, die je ook zonder hormonale problemen zou kunnen hebben. Maar ook vermoeidheid, gewrichtspijn, migraine, aankomen of afvallen in gewicht zijn symptomen die voort kunnen komen uit een hormonale disbalans. Deze klachten kunnen veel impact hebben op het dagelijks functioneren.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van de sterke zweetgeur als je in de overgang bent.
Het drooghouden van de huid onder de borsten is het belangrijkste om irritatie te voorkomen. Ouders van Nu-expert en huisarts Kimberley de Wit adviseert om talkpoeder te strooien of zinkzalf te smeren onder de borsten, dat houdt het droog.
Hoe kan ik ruiken of ik naar zweet stink? Jezelf ruiken is niet makkelijk. Je zal het wel merken met je eigen parfum: even nadat je hem hebt opgespoten, ruik je 'm al niet meer bij jezelf. Dat komt doordat de receptoren in je neus zichzelf uitschakelen als ze lange tijd blootgesteld worden aan dezelfde geur.
Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Waarom ruikt mijn vagina? Het is volkomen normaal dat uw vagina een geurtje heeft. Als uw vagina plotseling een onaangename geur krijgt of gaat stinken, dan kan dit een teken zijn van een infectie.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.