Er is ook geen reden om in paniek te raken als uw vijver helemaal is dichtgevroren want een vijver die helemaal dichtvriest, kan op zich niet zoveel kwaad. U hoeft ook niet te vrezen dat uw vissen zullen 'stikken.
Vissen kunnen probleemloos een lange koude winter overleven mits de vijver waarin ze leven een (gedeeltelijke) minimale diepte heeft van 80 centimeter. Voor Koikarpers ligt deze diepte op 150 cm. Stop met voeren van de vissen als de watertemperatuur 6 °C is of lager.
Een bevroren vijver kun je het beste met rust laten totdat hij ontdooid. Normaal gesproken zit er namelijk voldoende zuurstof in het water om de vissen in leven te houden.
Ze verstoppen zich in buizen onder water, of gaan naar water onder bruggen waar minder ijs ligt." Maar als de dieren dan toch opgesloten komen te zitten, dan passen ze zich aan. Ze gaan in een soort slaapstand. "In een ondiepe tuinvijver bijvoorbeeld, dat vol vriest.
Vijverpompen, vijverfilters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst.
Pomp beschermen tegen vorst
Vorstvrij is een ruimte waar de temperatuur ruim boven de 0° graden blijft in de winterperiode. Bijvoorbeeld een garage die vorstvrij is. Of gebruik noppenfolie tegen de vorst om je pomp te beschermen.
15-JAN-2010 - Voor vissen is ijsvorming in de winter niet direct een bezwaar. Onder ijs kan - in koud water - zelfs meer zuurstof oplossen. En wanneer hun lichaamsprocessen op een lagere stand staan, verbruiken vissen minder zuurstof.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Als in de winter ijsvorming optreedt is dat voor vissen nog geen bezwaar. Onder ijs kan, in koud water, zelfs meer zuurstof oplossen. En daar hun lichaamsprocessen op een lagere stand staan verbruiken vissen minder zuurstof. Anders wordt het als op het ijs een laag(je) sneeuw komt.
Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Doordat het ijs niet meer in de vriezer zit, gaat het ijs smelten. Het smelten van ijs kost energie.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
Een temperatuur lager dan -1,8 graden Celsius zou voldoende moeten zijn om een vis te bevriezen. -0,9 graden Celsius is namelijk het vriespunt van vissenbloed. Toch kunnen vissen in koude wateren deze lage temperaturen gemakkelijk overleven.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Vissen zijn koudbloedig
Ze doen niet zoveel in de kou dus, een soort winterslaap light. Hierdoor verbruiken ze weinig energie en hebben ze minder eten nodig. Veel vissen brengen de winter ook door op dieper gelegen plekken in sloten en vijvers, daar is de watertemperatuur behoorlijk constant.
De goudvis (Carassius auratus auratus), een kweekvorm van de giebel (Carassus auratus gibelio), verdraagt een temperatuurverlaging tot zeker 6° C en kan dus in voldoende diepe tuinvijvers blijven gedurende de winter.
Goudvis ligt op de bodem door zuurstoftekort
Dit is niet meer van deze tijd. Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
Koivoer en de temperatuur
Tijdens de koude wintermaanden rusten de vissen op de reserves die ze opgebouwd hebben. Wanneer u in de winter voert met een hoge kwaliteit zomervoer, zullen de vissen deze niet volledig verteren waardoor er ammoniapieken kunnen ontstaan. Dit kan vissterfte veroorzaken.
Bij welke temperatuur bevriezen leidingen? Dat antwoord is niet zo simpel. De hoeveelheid wind, of er vorst in de grond zit of niet, de plaats van de leiding en de mate van isolatie hebben daar invloed op. In het gunstigste geval duurt het enkele dagen eer de vorst doordringt, maar het kan ook binnen een dag gebeuren.
Het vriespunt van zout water ligt een stuk lager. Voeg 10 procent zout toe, en het vriespunt van water daalt naar -6 graden Celsius. Bij 20 procent zout is het vriespunt al gedaald tot –16 graden Celsius. Als het in Nederland een paar graden vriest, hoef je dus niet bang te zijn dat de zee ineens bevroren is.
' Hoe lang duurt het voordat ijsblokjes bevriezen? Dit hangt onder andere af van hoe vaak je de deur van de vriezer opent. Als je het apparaat dicht laat, duurt het ongeveer drie uur voordat je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik.