Andere duurzame eigenschappen van bamboe(papier)Bamboe produceert tijdens de groei circa 30-35% procent meer zuurstof dan andere planten en bomen en neemt tegelijkertijd gemiddeld 2 tot 2,5 maal zoveel CO2 op als hout. Dit is vooral te danken aan de snelle groei van bamboe.
Omdat het zo snel groeit, is bamboe makkelijker te vernieuwen dan andere materialen, zoals hout.Daarom wordt het gezien als een duurzaam materiaal. Bamboe neemt ook 5 keer meer koolstof op dan bomen en brengt 35% meer zuurstof terug in de atmosfeer dan bomen.
Bamboe is vanwege vele redenen beter dan hout.
Of het nu gaat om de sterkte, milieuvriendelijkheid, waterbestendigheid, bodembescherming of zijn rol in het beïnvloeden van de luchtkwaliteit, bamboe is superieur aan hout.
De CO2 wordt vervolgens opgeslagen in het materiaal zolang het product in gebruik is, en zelfs langer als het materiaal wordt hergebruikt of gerecycled, bijvoorbeeld tot spaanplaat. De hoeveelheid opgeslagen CO2 kan oplopen tot 1.696 ton CO2 per m³ bamboe, kijkend naar de zwaarste materialen zoals Bamboo X-treme ®.
Bamboe bevat namelijk een stof waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Handig. Tenslotte absorbeert bamboe meer koolstofdioxide en produceert de plant zo'n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen.
De bamboe zelf is een duurzaam materiaal ten opzichte van katoen. Dat komt omdat bamboe weinig water nodig heeft en pesticiden zijn overbodig. Het enige dat bamboe écht nodig heeft om te groeien is zonlicht. In één dag groeit een bamboestengel wel een meter de lucht in!
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Bamboe neemt 5 keer meer CO2 op als een vergelijkbare groep bomen, terwijl het 35% meer zuurstof afgeeft. De bamboevezel is biologisch afbreekbaar. Bamboe gaat efficiënter om met de grond waarin ze groeit.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen. En er is nogal wat vocht in de gemiddelde badkamer aanwezig.
Bamboe is erg duurzaam, correct gebruik, behandeling en onderhoud kunnen er voor zorgen dat bamboe zeer lang meegaat. Er bestaan immers bamboe constructies van meer dan 200 jaar oud.
Bamboe heeft van origine maar een levensduur van minder dan 2 jaar. Het verduurzamen van bamboe na de oogst heeft een erg grote impact op de duurzaamheid en levensduur ervan. De grote hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in bamboe maakt het een aantrekkelijke plek voor schimmels, termieten en ander ongedierte.
Bamboe heeft geen massa's water nodig en wordt geteeld met alleen regenwater. Bamboe groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen!. Bamboe groeit verder na het kappen, het wortelgestel blijft in de bodem en beschermt deze tegen erosie. Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen.
2 – Hygiënisch
Dit heeft een groot voordeel uit hygiënisch oogpunt aangezien de meeste bacteriën zich in de groeven nestelen. Daarnaast heeft bamboe van zichzelf ook een soort anti bacteriële werking wat inhoudt dat het bacteriën als het ware afstoot.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer. De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben.
Bamboe heeft erg veel mogelijke toepassingen. Het is de snelst hernieuwbare grondstof en een biobased duurzaam alternatief voor PVC, staal, hardhout, katoen en composietmaterialen. De eetbare bamboescheuten zijn gewild op de markt en kunnen al drie jaar na aanplant inkomsten genereren.
Onbehandeld zijn de stammen van bamboe echter niet heel erg duurzaam en zou het bij buitengebruik onder invloed van zonlicht en regen niet langer dan maximaal 2 jaar meegaan. Om het te kunnen gebruiken als materiaal in tuinmeubelen dient de bamboe dan ook te worden geïmpregneerd.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Bamboe is geen hardhout of zachthout, maar een hout gemaakt van een grassoort die bekend staat als reuzenbamboe Moso. De bamboe stam wordt geoogst uit het bamboe bos als de bamboe verhout is, dat betekent dat de cellulose volgroeit is en het hout stevig en hard is.
Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen.
Niks kan bamboe tegenhouden, bamboe groeit zelfs door beton.
Start met het graven van een flinke kuil rondom de bamboe. Zo kun je bepalen waar de wortels zich bevinden. Hierna kun je de bamboe volledig uitgraven. Graaf altijd diep genoeg om alle wortels te verwijderen, want als er wortels in de grond achterblijven is de kans groot dat de bamboe later weer gewoon gaat groeien.