Bij een klein deel (<5%) kan een besmetting met Salmonella zich uitbreiden naar de bloedbaan. Dit is met name bij reeds verzwakte mensen die bijvoorbeeld lijden aan een andere ziekte. Dit kan een ernstigere ziektebeelden opleveren zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, en urineweginfecties.
Salmonella heeft een enkele keer hartproblemen, abcessen en botontsteking veroorzaakt. Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn. De infectie die ontstaat door deze bacteriën wordt ook wel buiktyfus of paratyfus genoemd. Deze aandoeningen kunnen, wanneer ze niet behandeld worden, dodelijk zijn.
Salmonellose wordt meestal veroorzaakt door de consumptie van voedsel afkomstig van besmette dieren dat rauw of te kort gegaard wordt gegeten. Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroentéritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken.
Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn. Bij ouderen en kleine kinderen (baby's) kunnen de maag-darm klachten ernstiger verlopen vanwege de kans op uitdroging.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Wereldwijd raken jaarlijks zo'n zeventien miljoen mensen besmet met de Salmonellabacterie. Ongeveer 600.000 mensen overlijden aan de gevolgen hiervan.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.
Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting. Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.
3,5 procent rauwe kip besmet
Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens. Dit komt volgens Nepluvi doordat kip op een zo steriel mogelijke wijze wordt verpakt en het in tegenstelling tot ready-to-eat producten goed wordt verhit, voordat het wordt geconsumeerd.
Op kamertemperatuur groeit de salmonellabacterie namelijk sneller dan bij 4ºC in de koelkast. Door verhitting boven de 55-60ºC doodt je de bacterie. Warm bereidde eieren zoals gekookte, gebakken en gepocheerde eieren zijn dus vrij van salmonella en veilig voor consumptie.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Legionella is een bacterie die (leiding)water en in de grond zit. De bacteriën voelen zich het beste thuis in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden Celsius. Heeft u hele kleine waterdruppeltjes ingeademd met daarin de legionellabacterie? (Zoals waternevel) Dan kunt u daar ziek van worden.
Bacteriële infecties
In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een voedselvergiftiging. De meest voorkomende ziekteverwekkers zijn Clostridium perfringens, Salmonella, Campylobacter, Bacillus cereus en Staphylococcus aureus.
Buikgriep ontstaat door een bacterie, virus of parasiet. Deze kun je oplopen door bijvoorbeeld iets aan te raken wat besmet is, door iemand in je huishouden die het heeft, een collega, enzovoorts. Voedselvergiftiging ontstaat puur door het eten van besmet voedsel, vaak gaat het hierbij om een bacterie.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Het geslacht Salmonella bestaat uit twee soorten, Salmonella enterica en Salmonella bongori. Deze laatste werd vroeger ingedeeld als ondersoort van S. enterica. Sinds 2005 heeft het de status van aparte soort.