Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
Kippendij is een goedkoper deel van de vogel, en laat het nou ook nog eens het lekkerste deel zijn. Er zit namelijk meer vet in de dij dan in bijvoorbeeld borst, die wordt daarom sneller droog. De voorkeur gaat meestal uit naar de variant met bot en vel.
Lekker malse filets uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Kippendijen zijn wat vetter dan kipfilets, waardoor ze heerlijk mals blijven bij het bakken.
Kippendij is malser en vetter.Er er zit meer smaak aan.” Vlees bevat vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig en ook niet per definitie gezond.
Een Turkse slager zit meestal in een Turkse supermarkt en die hebben dan ook een groente- en fruitafdeling met lage prijzen. Het is een goed idee om niet alleen vlees te halen, maar ook meteen andere boodschappen. Haal eerst producten die je (her)kent en probeer steeds nieuwere goedkope producten uit.
De kippendij is het meest malse stukje van de kip. Het vlees van de kippendij is iets vetter en daardoor rijker van smaak dan kipfilet. Ook de kleur is duidelijk wat donkerder. Maar verder kunt u de filet van de kippendij net zo veelzijdig bereiden als kipfilet van de kippenborst.
- 6,95 per kilo
Het populairste stukje vlees, kip! Onze kipfilet is lekker veelzijdig, makkelijk te bereiden en naar eigen smaak te marineren. Kenmerk van kipfilet is dat deze een erg gezond stukje vlees is, vetarm en lichtverteerbaar is.
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
Bressekip. Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Uitgebeende en ontvelde kippendij. Wij snijden de dijfilets met de hand en maken ze helemaal schoon zodat er geen vet of bot achterblijft. Er gaan ongeveer 8 á 10 dijfilets in een kilo.
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
In de pakjes kipfilet groot zitten twee filets, dus alle filet van 1 kip. In de kleinverpakking zit er een, dat is dan dus de filet van een halve kip.
1. Bespaar geld en verhoog uw marge. Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders.
Gemiddeld genomen rekenen we zo'n 400 gram vlees per persoon bij een BBQ. Dus voor 30 personen kun je uitgaan van ongeveer 12 kilo vlees.
Kippendij recepten & tips
Een mals stukje kip met lekker veel smaak? Dat is natuurlijk de kipdijfilet. En je kunt er werkelijk alle kanten mee op.
Weet je wat het verschil is tussen een kippenbout en een kippenpoot? De bout is de gehele poot met vel, spiermassa en rugstuk, inclusief de kippendij. Het rugstuk ontbreekt bij de poot. Bouten zijn ideaal om te stoven, bakken, braden en grillen.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.