Dolby Vision is een HDR formaat dat is ontwikkeld door Dolby om voor welk beeld dan ook de beste kleurweergave te tonen. Films en series van grote studio's worden vaak met Dolby Vision opgenomen. Daarom bekijk je in veel bioscopen films in Dolby Vision HDR. Veel televisies ondersteunen het HDR formaat ook.
4K (Ultra HD) is een pixelresolutie met een hogere dichtheid die zorgt voor meer details in videobeelden. Bij HDR10 en Dolby Vision zijn het kleur- en dynamische bereik verbeterd waardoor content er realistischer uitziet. Veel apparaten die HDR10 of Dolby Vision ondersteunen, ondersteunen ook 4K.
Dolby Vision IQ is in 2020 geïntroduceerd en is beschikbaar op Panasonic en LG televisies, zoals de LG C1 OLED of Panasonic HZ1500 . Het zal niet beschikbaar zijn op mobiele apparaten.
Dolby Vision zorgt voor de ultieme HDR-ervaring met een hoog contrast, een hoge helderheid en diepe zwartwaarden. Dolby Atmos zorgt daarnaast voor een meeslepende audio-ervaring met audio-objecten die zich vrij door de ruimte bewegen. Combineer die twee en je hebt een indrukwekkende home cinema-ervaring.
Zo werd alweer tien jaar geleden Dolby Atmos als ultieme surround-ervaring voor de thuisbioscoop gepresenteerd. Maar, Dolby focust zich op de complete homecinema-ervaring en daar hoort natuurlijk ook beeld bij. Dolby Vision moet de manier waarop we films bekijken drastisch verbeteren.
Wat zijn de voordelen van Dolby Vision? Een HDR bron stuurt informatie over de beste kleur- en helderheidsinstellingen naar de tv. Dolby Vision verzendt deze informatie per beeld, in plaats van voor een hele film. Deze informatie heet dynamische metadata.
Televisies met Dolby Atmos
Denk bijvoorbeeld aan de Philips 65OLED935 - Ambilight. Dit toestel heeft zeer goede boxen van Bowers & Wilkins aan boord met natuurlijk Dolby Atmos ondersteuning. De Philips 4k OLED tv is in staat om echt ruimtelijk geluid te produceren zonder hulp van een extern audiosysteem.
Dolby Atmos ondersteunende audio
Het is belangrijk dat jouw audio apparatuur de Dolby Atmos technologie ondersteunt. Niet alleen de speakers en afspeelapparaten zelf, maar ook de films of series moeten Dolby Atmos ondersteunen. Let er dus op dat je Blu-ray of online film of serie ook over deze techniek beschikt.
Wil je genieten van Dolby Atmos-geluid via een soundbar of homecinemaset, dan heb je (logischerwijs) een apparaat nodig dat Dolby Atmos ondersteunt. Daarnaast moet je tv het signaal kunnen doorgeven. Daarvoor heeft de tv een HDMI eARC-poort nodig. Heb je een tv met HDMI 2.1-poorten, dan zijn deze ook geschikt.
Atmos is simpel gezegd een veel geavanceerdere versie van Surround. Er worden extra kanalen toegevoegd, vooral voor geluiden die over de luisteraar heen gaan. Zo moet je het gevoel krijgen dat je in een bol van geluid staat, waar surround-sound vooral een horizontale ring van geluid is.
Op HDR10 na wordt Dolby Vision het meest ondersteund. Zo bekijk je deze beelden in de bioscoop, met HDR Blu-rays of via Netflix. De nieuwe Xbox Series X ondersteunt ook Dolby Vision. Net als HDR10+ gebruikt Dolby Vision dynamische metadata, waardoor elk individueel beeld optimaal ingesteld is.
In de gebruiksaanwijzing lees ik: “Afstand tussen TV en ARC is min 102mm.
DTS, Digital Theatre System, is een digitaal bioscoopgeluidssysteem voor surround sound (meerkanaalsgeluid). Het wordt zowel professioneel gebruikt als in consumentenelektronica, en kan zowel op film als op dvd, laserdisk en cd opgeslagen worden.
4K zorgt meer pixels, het groter kleurbereik voor meer kleur en HDR voor meer lichtintensiteit en accuratere pixels.
De voordelen van HDR
Het grotere contrast zegt zoveel als hoe licht en hoe donker de beelden kunnen worden. HDR beelden hebben een groter lichtbereik dan SDR content. Hetzelfde geldt voor het kleurbereik. In HDR beelden zie je meer subtiele kleurverschillen.
Hdr staat voor High Dynamic Range. Je ziet deze term steeds vaker opduiken bij het aanschaffen van een nieuwe high-end smartphone. Simpel gezegd zorgt hdr ervoor dat beelden meer tot leven komen op het scherm. Zowel de belichting als kleuren ogen met hdr een stuk realistischer.
Netflix ondersteunt streaming met verbeterde geluidskwaliteit zodat je je thuis in een bioscoop waant. Je kunt hoogwaardige audio streamen voor de meeste titels die beschikbaar zijn met 5.1 surround sound of Dolby Atmos.
HDMI versie 2.1
Versie HDMI 2.1 ondersteund Dynamische HDR en HDMI eARC waardoor Dolby Atmos en DTS:X worden ondersteund.
Het grootste voordeel van Dolby Atmos is dat geluid waarheidsgetrouwer dan ooit klinkt. Het is net alsof je midden in de film zit! Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal en gaat volledig op in de film. Als je thuis een bioscoop ervaring wilt creëren, is Dolby Atmos een geweldige toevoeging!
Apparaten met Dolby Atmos
Zoek in het Netflix Helpcentrum naar je apparaat. Als Dolby Atmos beschikbaar is, bevat het functiegedeelte de modellen. Of neem contact op met je apparaatfabrikant voor meer informatie.
De luidsprekers
De beste manier om Dolby Atmos in de huiskamer in te zetten is om speakers boven de luisterpositie, in/tegen het plafond dus, te plaatsen. Hiervoor kun je alle soorten speakers gebruiken, zelfs de speakers die je al in je 5.1-kanaals of 7.1-kanaals opstelling hebt staan.
Je moet het volgende controleren om eARC aan te sluiten op een tv. Controleer of de eARC-poort (dezelfde poort als ARC) is aangesloten. Controleer of het aangesloten AV-apparaat een eARC-compatibel apparaat is. Controleer of de HDMI-kabel HEAC of HEC wordt ondersteund.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
Bij jou thuis is dat lastig en daarom kiest Samsung sinds zijn eerste generatie Dolby Atmos Soundbar ervoor om in de Cinematic Q-series Soundbars luidsprekers te monteren die naar boven zijn gericht. Deze luidsprekers stralen het geluid naar je plafond, die het vervolgens naar jou in de bank weerkaatst.