Als je echter een moestuintje wilt aanleggen, zullen wortels in de weg zitten en de groenten beletten te groeien. Je hoeft niet per se de hele boomstronk te verwijderen als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Afhankelijk van het feit of je boom ondiep of diep geworteld is, kun je de stronk laten staan.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Met boomstronken kan je terecht op het recyclagepark. Het tarief vind je bij 'Recyclagepark' bij info voor jouw gemeente of stad. Onderste stuk van de boomstam met de wortels.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
De boomspiegel is de ruimte rondom de boomstam die meestal vrij wordt gehouden. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water.
In de boomverzorging is er sprake van bomen toppen wanneer omhoog groeiende takken tot stompen worden afgezaagd. Ook het afzagen van zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen, wordt toppen genoemd. Andere benamingen die voor het bomen toppen gebruikt worden, zijn kandelaberen of knotten.
Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.
Voor kleinere wortels, zoals wortels die een diameter van minder dan 2,5 cm hebben, kun je een normale tuinschaar of handknipschaar gebruiken om de wortel door te knippen. Als je een grotere wortel moet doorzagen, heb je speciaal gereedschap nodig – een wortelzaag of een mechanische decoupeerzaag.
De kostprijs voor het verwijderen van boomwortels met een stronkenfrees is grotendeels afhankelijk van de grootte van de stronk en de bereikbaarheid ervan. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70 tot 100 euro per uur (excl. btw). Deze prijs is inclusief de bediener, benzine en slijtage van de machine.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Heb je een vergunning nodig, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Alleen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is, kun je een kapvergunning aanvragen. In de aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen.
Beschermende laag
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf.
Diepgewortelde vaste planten zoals gras nemen te veel water en zuurstof weg als ze rondom een boom groeien. Een boomspiegel voorkomt dat de stam beschadigd wordt tijdens het grasmaaien. Het ziet er bovendien ook netjes en verzorgd uit. Vooral voor jonge bomen is een boomspiegel aangeraden.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Voorbeelden hiervan zijn de fijnspar, linde, wilg, populier en berk. Bij andere soorten zoals grove den, eik, walnoot, elsbes, bitternoot, kustmammoetboom en gewone zilverspar groeit de penwortel krachtig en domineert hij het jonge wortelgestel.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een kapvergunning voor een boom in Nederland gemiddeld € 88,60 kost.