Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Niet alleen is niet te achterhalen uit welk land het leer van een paar schoenen of een leren tas komt, het is ook niet te achterhalen van welk dier het komt. Hoewel het meeste leer nog steeds van koeien komt, worden de huiden van schapen, geiten, maar ook honden en katten, gebruikt voor de productie van leer.
Eerst wordt de huid schoongemaakt in een grote trommel. Na minstens 24 uur wordt de huid er uit gehaald en is hij helemaal glad. Daarna wordt hij in twee delen gesplitst. Van de bovenkant van de koeienhuid wordt leer gemaakt, van de onderkant suede.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Leer is een duurzaam, flexibel en sterk materiaal, dat van nature ademt en vocht opneemt. Perfect om schoenen van te maken, wat dan ook al sinds de oudheid gebeurt. Over het algemeen worden voor leren schoenen runderhuiden gebruikt, die onder andere worden onthaard, ontvet en gelooid.
Je kan zelf stukjes notitie boekjes maken en het leer als kaft gebruiken. Met diverse technieken kun je het er ook nog oud uit laten zien. Je kan natuurlijk ook een bestaand boekje kaften/beplakken met het leer.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer.
Pull-up leder is een zeer natuurlijk ogende leersoort voorzien van een speciale coating. Het leer verandert licht van kleur wanneer het opgerekt wordt doordat er minieme barstjes in de coating ontstaan welke zorgen voor een andere lichtbreking.
Je leren jas drogen na regen
Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming! Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleur verschil te voorkomen.
Leer met een open structuur moet anders behandeld worden. Gebruik hiervoor de Textile & Leather protector en een nubuck spons. Schuur allereerst het leer licht op met de nubuck spons. Doe dit met een draaiende beweging, maar zet hierbij niet al teveel druk.
Kleding met stukken (nep)leer: De stukken nepleer op je kledingstuk zou door de hitte van de droger kunnen gaan smelten en dan ben je nog veel verder van huis! Zijde: wederom een gevalletje te delicaat voor de intense hitte van de wasdroger.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
De nadelen van het echte leer kun je vinden in de soms indringende geur, het verliezen van zijn glans en de gevoeligheid voor vlekken en scheuren.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.