Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Sla, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, wat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kan je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Kun je bloemkool veilig eten? In koolsoorten, zoals bloemkool, komen glucosinolaten voor. Dit zijn plantaardige gifstoffen die voor de specifieke koolsmaak van de groente zorgen en de plant beschermen tegen vraat van insecten en larven. De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn.
Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Verder is het een en al gezondheid! Want kool zit vol met zogeheten kankerbestrijdende stoffen en glucosinolaten, die hun werk het beste kunnen doen als je de kool rauw of geconserveerd eet. Ook zorgt kool voor de vorming van alkaline, wat goed is voor het immuunsysteem.
Welke groente is giftig als je het rauw eet bloemkool of sperciebonen? Bloemkool en sperziebonen zijn beide veilig om te eten als ze goed gekookt zijn. Ze bevatten echter een stof genaamd glucosinolaten, die een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit soort voedsel.
Ook rauw is boerenkool goed te eten. Als maaltijdsalade bijvoorbeeld. "Je kunt zoveel rauwe groenten aan de salade toevoegen als je maar wil", aldus Drost. Zelf serveert ze de boerenkoolsalade graag met quinoa of parelgort.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Sulforafaan in bloemkool kan dat meehelpen voorkomen. Daarmee helpt het de maag en de spijsvertering in het algemeen. Bloemkool bevat relatief veel vezels wat zeer goed is voor een gezonde spijsvertering.
Bloemkool bevat glucosinolaten, thiocyanaten en allerlei enzymen die de lever helpen om potentieel giftige substanties te neutraliseren.
Licht verteerbaar
De hoeveelheid vitamine C in een normale portie bloemkool is voldoende voor de dagelijkse behoefte. Bloemkool is niet alleen gezond, maar ook licht verteerbaar en … verbazend lekker. Geen wonder dat het een van de meest gegeten groente is bij ons.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.