Chips vervalt niet.Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Chips en koekjes
Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe lang kun je een open zak chips bewaren? Chips kunnen 2 tot 5 dagen bewaard worden mits bewaard in een droge en koele ruimte en in een goed afgesloten blik of bus. De Chips verliezen snel hun knapperigheid en krijgen een ranzige smaak.
Daarom is er nu goed nieuws: alle Tupperware bakjes, boterhamzakjes en aluminiumfolie verpakkingen kunnen de prullenbak in, want chips kan je weken, maar ook echt weeeeeken, bewaren in de koelkast!
Er blijkt nu echter een nog makkelijkere manier te zijn om je chips extra lang knapperig te houden. Daarvoor moet je het echter niet in een keukenkastje bewaren, maar in je koelkast! In warmere landen schijnt men dit trucje allang te kennen: je eten in de koelkast bewaren is hier een must.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Als er zuurstof bij de chips komt, worden de chips ranzig. En van vocht worden de chips zacht in plaats van knapperig.
De houdbaarheid van de chips moet goed zijn, want dan kun je hem goed verspreiden over de hele wereld. Daarom heeft Procter & Gamble een koker ontwikkeld waarin je Pringles wel vijftien maanden lang kunt bewaren. Chips in een zakje worden naar drie maanden al slap.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Het is een vraag die we onszelf vaak stellen, want wanneer is een product nu écht over de datum? Naast zout, suiker en poedermelk kunnen deze producten in elk geval tot mensenheugenis in je kelderkast blijven staan.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pringles-chips zijn vooral een succes foto 1 geworden door de beroemde koker waarin je de chips wel vijftien maanden kunt bewaren. Pringles worden in Nederland onder andere verkocht in kokers van 88 stuks. Op de verpakking staat dat er 165 gram in zit. De chips wegen per stuk natuurlijk niet allemaal precies hetzelfde.
HARTIGE SNACK. INGREDIËNTEN: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, maïs) in wisselende verhoudingen, TARWEMEEL, maïsmeel, rijstbloem, maltodextrine, emulgator (E471), zout, kleurstof (annatto norbixine).
Ingrediënten: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, maïs), rijstbloem, TARWEZETMEEL, maïsmeel, emulgator (E471), maltodextrine, zout, gistextract, gistpoeder, kleurstof (annatto).
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Dit is de lucht in je zak chips
Die 'lucht' in je zak chips is eigenlijk helemaal geen lucht, het is stikstof. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat de chipjes niet meer lekker crispy zijn en stikstof voorkomt dit. Stikstof zorgt er dus voor dat jouw chips niet zacht worden en gewoon lekker blijven.
Om te voorkomen dat de chipszakken in het vliegtuig openknallen, zitten de chipszakken niet helemaal vol.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.