In gewone patat van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën in per gram. Dan kom je uit op 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Patat kan ongezond zijn, omdat: Je er dik van kunt worden wanneer je het vaak eet. Je met patat soms veel verzadigd vet binnenkrijgt.
De perfecte friet snijden, is niet alleen een kwestie van lengte maar vooral van breedte. Jeroen snijdt ze altijd 13 mm dik. Ook de meeste frituristen in ons land werken met frieten die een dikte van 10 à 13 mm hebben.
Ze zijn met hun 12-15 mm opvallend dikker. De internationaal gekende frietjes worden in België 'allumettes' genoemd omdat ze met hun 6-10 mm veel dunner zijn. Ze worden ook in twee keer gefrituurd.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat.
Duurder patatje
De stijgende frituur-prijzen hebben meerdere oorzaken. Zo is er het tekort aan zonnebloemolie (om in te frituren) en graan (voor het paneren van bijvoorbeeld kroketten). Olie en graan zijn schaars sinds de Russische inval in Oekraïne, waardoor de prijzen zijn opgelopen.
Pommes pont neuf zijn hele dikke frieten. Lekker smeuïg van binnen en krokant vanbuiten, en je kan er een mooi torentje mee bouwen op je bord.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Zelfs als je bezig bent met afvallen kan je best eens een lekker patatje eten. Ook een zak patat plakt namelijk niet gelijk op je heupen, zoals dit voor ieder voedingsmiddel geldt. Je kunt wel zeggen dat een zak patat met mayonaise niet de meest bewuste keuze is. Het is erg hoog in koolhydraten, vetten en calorieën.
Ik krijg veel vragen over het bakken van verse friet of aardappelschijfjes in de Airfryer. Wat belangrijk is als je verse frietjes of aardappelschijfjes gaat maken, is dat je de gesneden aardappel een half uur in koud water laat weken. Hierdoor haal je het zetmeel van de aardappel, wat anders zou verbranden.
In het geval je de fijne pommes allumettes wil bakken, dan is spoelen wel aan te raden. Zo vermijd je dat deze flinterdunne frietjes gaan klitten in het hete frietvet.
Je hebt dus geen speciale airfryer-patat nodig, een zak ovenfriet werkt net zo goed. Zelfs normale patat kan in de airfryer, alleen zou dit langer kunnen duren omdat de aardappel niet is voorgegaard.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt je van het eten van één portie frietjes per week niet dik. Op het moment dat je gezond en gevarieerd eet, is het eten van frietjes dan ook geen enkel probleem, mits je niet dagelijks een portie op je bord schudt.
De middenmoot
De nepkaas in een kaassoufflé bevat veel slechte vetten en een bamischijf zit weer bommetjevol suiker. Gevolgd door de frikandel, die staat op de 2e plek. Frikandellen bevatten minder vet, maar wel nog veel zout en zijn daarom ook niet de gezondste snack.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.
Het allerbelangrijkst is de oven.Deze moet op de hete-luchtstand staan, zodat de hete lucht door de hele oven wordt geblazen en de frietjes aan alle kanten bakken. Daarbij is de temperatuur van cruciaal belang: zet 'm op 225 graden.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.