Koppel de pomp los van de stroomvoorziening. Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk. Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden.
Wanneer de pomp haar zuigkracht niet behaald dan komt dit in de meeste gevallen door de aanwezigheid van lucht. Een gaatje, een niet perfect sluitende koppeling tussen slang en pomp of een knik in de slang kan er al voor zorgen dat de pomp (nog) niet naar behoren werkt.
De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.
De levensduur van een pompinstallatie is afhankelijk van vele factoren, zo is het bij hydrofoorsets vaak niet nodig om deze na 10 jaar te vervangen, gemiddeld gaan deze 12 tot 15 jaar mee.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk.
In een hydraulische pomp wordt mechanische energie omgezet in hydraulische energie. Dit zijn specifieke pomptypes die in hydraulische systemen worden gebruikt om een last te overwinnen, zoals het heffen van een auto zoals in een hydraulische motor.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
Een drukschakelaar schakelt de waterpomp bij dalende waterdruk automatisch aan en bij het bereiken van de maximale druk, de pomp weer uit. Deze druk is handmatig in te stellen.
Bij de start van centrifugaalpompen is de persafsluiter in de meeste gevallen nog gesloten. Hoewel dit voor centrifugaalpompen de aanbevolen aanloopsituatie is, moet de persafsluiter zo snel mogelijk openen nadat de pomp op toeren is gekomen, om te voorkomen dat de pomp te lang 'dooddraait'.
Zit het water op een diepte van 0 tot 9 meter? Dan raden wij u direct een beregeningspomp of hydrofoorpomp aan. Zit het water dieper dan 9 meter, dan blijft er enkel een bronpomp over. Bronpompen worden wél in het water geplaatst en kunnen het water vanuit tientallen meters diepte omhoog pompen.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
Lucht zal via je reservoir of t-stuk ontsnappen. Je moet er dus gewoon voor zorgen dat je pomp altijd wateraanvoer heeft, dan stromen de bubbels (hoe groot ook) vanzelf wel mee. En je pomp niet aan laten staan, maar aanzetten, en dan weer uit etc. Anders zuigt hij de lucht weer aan door de snelheid van het water.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Verschillende pomp handelaren/merken bevelen een continu tijd van ten hoogstens 3 uur aan, het ligt aan het merk. Wilt u langer beregenen, dan zijn daar andere type's voor. Een zeer lange tijd om elke 12 sec. Pompen/schakelen bekort de levensduur.
Hydrofoorpomp: de pomp om waterdruk te verhogen
Wanneer u de waterdruk om één van bovenstaande redenen wilt verhogen, dan kan een hydrofoorpomp uitkomst bieden. Deze pompen, ook wel “homeboosters” genoemd, verhogen de druk en zorgen dat deze constant blijft. Ook als er op meerdere plekken in huis water wordt gebruikt.
Oorzaak: vervuilde koelvloeistof, niet-compatibele koelvloeistof of koelvloeistoffen met verschillende chemische eigenschappen mengen. Een andere mogelijke oorzaak is een defecte drukdop waardoor luchtbellen ontstaan die het roestproces versnellen.
De luchtdruk van de tank moet bij deze pomp op 1,5 bar staan. In de tank zit een ballon waar het water in terecht komt, rondom de ballon zit lucht, de ballon zet uit bij hogere druk dan 1,5 bar en zorgt er op die manier voor dat de pomp niet zo vaak aan slaat.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.