Ons aardbeienijs is demi ijs, dat betekent dat het ijs bestaat uit half sorbet en half room.
Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig.
Werk je ijsje liever af met vers fruit. Roomijs bevat dan wel weer calcium en vitamine B2, B12, A en D. De hoeveelheid calcium in twee bolletjes ijs is echter kleiner dan in een glas melk of een potje yoghurt. Waterijs en sorbet bevatten doorgaans geen calcium, maar roomijs bevat dan weer meer vet.
In de moderne gastronomie is sorbet een ijsgerecht op waterbasis, meestal op basis van fruit maar soms ook op basis van andere ingrediënten zoals wijn, koffie of zelfs chocolade.
Nederlands (Wordt uitgesproken als 'sorbèt' (met 't').)
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie. Het is meestal mogelijk een softijsje te dippen.
Softijs bestaat sinds 1934. Een Amerikaanse ijsventer kwam met een lekke band stil te staan op een parkeerplaats en verkocht zijn zacht smeltende ijs aan voorbijgangers.
Málaga ijs is één van de bekendste ijssmaken die er bestaan en is in bijna elke traditionele ijssalon verkrijgbaar.
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Eieren. De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maken het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.
Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is.
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.