Hoe lang duurt het om een hypotheek aan te vragen? De duur van het aanvraagtraject verschilt per aanvraag. Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte.
Zorg in ieder geval dat je een datum vermeldt tot wanneer je de tijd hebt om de hypotheek rond te krijgen. Meestal wordt uitgegaan van 6 tot 8 weken na het tekenen van koopcontract. Daarnaast moet het hypotheekbedrag erin staan. Je kunt er ook voor kiezen om een rentepercentage en de hypotheekvorm te vermelden.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag vier tot zes weken, gerekend vanaf het eerste gesprek. Het kan in sommige gevallen zeker sneller! Maar er zijn een hoop stappen en afhankelijkheden. Je leest hieronder hoe lang het proces van de hypotheekaanvraag duurt, verdeeld per stap.
De ene hypotheekverstrekker is wat sneller dan de andere. Als een hypotheekverstrekker op enig moment en lagere rente heeft dan een andere, dan wil daar wel eens wat achterstand in de verwerking van de hypotheekaanvragen ontstaan. Soms is een dossier gecompliceerd. Denk hierbij aan oversluiting bij scheiding.
Er zijn twee manieren waarop een bank naar een hypotheekaanvraag kijkt. Aan de ene kant gaat het om het risico dat er een (te hoge) restschuld overblijft bij verkoop. Hierbij staat de waarde van de woning centraal. Aan de andere kant is er het risico dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Reken erop dat het verwerken van een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe huis te financieren. De overige kosten moet je zelf financieren.
Inkomensstukken. De salarisstrook dient recent te zijn, bij voorkeur de meest recente die je bezit. Je mag ook een oudere loonstrook aantonen mits deze maar niet ouder is dan 3 maanden.
Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen volgens de regels van de overheid. Met een hypotheek betaal je dus nooit de volledige aankoopprijs plus alle bijkomende kosten als je een eigen huis koopt. Je hebt altijd eigen geld nodig.
Tijdens de tweede keuring loopt de geldverstrekker je hele dossier nogmaals na. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat ze de hypotheek aan jou kunnen verstrekken. Als de geldverstrekker helemaal tevreden is, dan geven ze finaal akkoord af en kan jij naar de notaris!
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Reken erop dat een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt. We hebben het dan over de periode tussen het adviesgesprek met de hypotheekadviseur en een finaal akkoord op je hypotheek. Maar het kan ook binnen een week al helemaal geregeld zijn.
In dit voorbehoud staat dat de koop van een huis niet doorgaat als je als koper de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond kan krijgen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper.
Heeft de bank meer tijd nodig? Vraag dan om verlenging. Soms heeft de bank meer tijd nodig om uw aanvraag voor de financiering te beoordelen. Vraag de verkoper dan schriftelijk om de termijn die genoemd is in het financieringsvoorbehoud te verlengen.
Een bank heeft het recht om te weigeren
Het is goed om te weten dat een bank altijd de vrijheid heeft om een hypotheekaanvraag te weigeren. Heeft de bank twijfels over bijvoorbeeld jouw betrouwbaarheid of kredietwaardigheid, dan kan en zal de bank weigeren om een hypotheek te verstekken.
Je kunt een hypotheek afsluiten als je (BKR-geregistreerde) schulden hebt. Maar schulden en andere financiële verplichtingen hebben invloed op je hypotheek. Een hypotheekverstrekker houdt rekening met deze kosten, zodat je een hypotheek krijgt die bij je financiële situatie past.
schulden op je hypotheek. De bank kijkt naar je inkomen en schulden om te bepalen hoeveel ze je willen lenen. Ze maken een totaalplaatje. Hier rolt een bedrag uit: dit maandelijkse bedrag zou je financieel moeten kunnen dragen aan hypotheek volgens de berekening.
Een bestendig inkomen is een duurzaam inkomen, dus inkomen wat blijvend is en niet telkens veranderd. Het betreft hier het basis inkomen wat permanent hetzelfde moet zijn.
Voordat je geld kunt lenen, bekijkt de kredietverstrekker daarom of je de lasten van een lening kunt dragen. Daarvoor moet je informatie geven over onder andere je inkomen, je huishouden en je woonlasten. Ook telt mee of je al andere leningen hebt lopen. Er wordt navraag gedaan bij het BKR.
Je moet een aantal documenten overleggen, als je deze goed voorbereid en op tijd aanlevert dan zal de aanvraag aanzienlijk vlotter verlopen. Op een aantal zaken heb je invloed, de definitieve verwerking bij Obvion duurt doorgaans enkele werkdagen.
Bieden zonder voorbehoud van financiering is niet per definitie een slecht idee. In verschillende situaties is het een prima mogelijkheid. Het is alleen wel belangrijk dat je precies weet hoeveel jij te besteden hebt, wat je aan eigen geld kunt inbrengen en hoeveel je overwaarde ongeveer bedraagt.
Wanneer er veel afschrijvingen zijn voor gok- of game-gerelateerde bedrijven dan kan dit een probleem zijn. De leningverstrekker is namelijk bang voor een gok- of gameverslaving, waardoor je een risico vormt op terugbetaling van de lening.