Acromegalie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon. Groeihormoon wordt gemaakt in de hypofyse, een kleine klier onder aan de hersenen. De meest voorkomende oorzaak van een te hoge productie van groeihormoon is een tumor in de hypofyse die groeihormoon maakt.
Acromegalie ontstaat door een goedaardige tumor in de hypofyse. Dit is het hersenaanhangsel dat een centrale rol heeft in de hormoonregeling. Deze tumor maakt teveel groeihormoon. Hoe de tumor onstaat is nog niet bekend.
Acromegalie betekent dat het lichaam van een volwassene langzaam begint te groeien. Niet in de lengte, maar aan de uiteinden (handen, voeten, kaak, oren, neus). Ook organen kunnen gaan groeien.
Acromegalie kan erfelijk zijn, maar dit komt bijna niet voor. Als we vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt, kunnen we bloedonderzoek doen.
Het wordt veroorzaakt door een meestal goedaardige hormoonproducerende tumor van de hypofyse. In de tumor worden teveel groeihormoon producerende cellen aangemaakt. Symptomen van acromegalie zijn o.a. het grover worden van gelaatstrekken, neus, oren, onderkaak, handen en voeten.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
Het overschot aan groeihormoon zorgt ervoor dat klachten ontstaan als: Vermoeidheid. Overmatig transpireren. Zwelling van weefsels en botten met als gevolg groei van de tong, aangezicht, handen en voeten, met bijvoorbeeld grotere schoenmaat en ringmaat.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.
Acromegalie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon. Groeihormoon wordt gemaakt in de hypofyse, een kleine klier onder aan de hersenen. De meest voorkomende oorzaak van een te hoge productie van groeihormoon is een tumor in de hypofyse die groeihormoon maakt.
Bij een hersenschudding bijvoorbeeld door een verkeersongeluk of een sportongeval, kan zowel de hypofyse als de hypofysesteel beschadigd raken. Eén van de eerste hormonen die bij beschadiging van de hypofyse uitvalt, is groeihormoon.
De hypofyse is een klein orgaan, ongeveer zo groot als een erwt, dat onder aan de hersenen ligt. Het ligt in een holte in de schedelbasis achter de oogkassen (het Turkse zadel of de sella turcica).
Acromegalie, in de volksmond ook wel reuzengroei genoemd, is een zeldzame ziekte waarbij een goedaardige tumor groeit in de hypofyse. De hypofyse is een klier in de schedelbasis die hangt aan de hersenen en die talloze hormonale processen in het lichaam aanstuurt. Een van die processen is de groei.
De operatie via de neus is meestal de makkelijkste manier. De hypofyse ligt namelijk achter de rug van de neus. De operatie duurt 1 tot 3 uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer op de afdeling Recovery, of naar de Medium Care op verpleegafdeling C5.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
gemiddelde lengtes van het hoofd, de romp en de benen bij een vrouw tot 18 jaar. 1pnt Gedurende de groei van het lichaam groeit het hoofd het minst snel. 1pnt Gedurende de groei van het lichaam groeit de romp het snelst.
Groeihormoon wordt geproduceerd in de hypofyse, een klier onder de hersenen, die hormonen afscheidt om al onze organen goed te laten functioneren. De hypofyse maakt deel uit van een groep klieren die het endocriene (ofwel hormonale) systeem vormt.
Functie van de hypofyse
Hormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel buiten de hersenen.
Als cellen in de hypofyse zich ongecontroleerd gaan delen, kan er een tumor ontstaan. Een tumor in de hypofyse is bijna altijd goedaardig. Zo'n goedaardige hypofysetumor heet een adenoom.
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
De ziekte van Addison is een aandoening waarbij de bijnierschors geen of onvoldoende hormonen maakt. De ziekte van Addison wordt ook wel primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.
Cortisol, de symptonen
De cortisolproductie wordt beïnvloed door bijvoorbeeld stress, extreme inspanning, trauma, ernstige ziekte, overgewicht of temperatuur. Diverse media spreken ook wel over hét stresshormoon. De cortisolbepaling wordt gebruikt voor de diagnose van de ziekte van Cushing en de ziekte van Addison.