Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst.Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
Door houten scheidingswanden te isoleren met onbrandbare ROCKWOOL steenwol, verbetert de brandwerendheid van de wand aanzienlijk. Steenwol vertraagt namelijk de voortplanting van brand en berschermt de houten stijlen tegen zijdelingse inbranding.
Het meest gebruikte isolatiemateriaal is minerale wol. Door minerale wol te gebruiken om houten huizen te isoleren, verminderen consumenten het energieverbruik in gebouwen. Bij Timber Cabins gebruiken we steenwol voor isolatie omdat we vinden dat dit de meest geschikte optie is voor houten constructies.
Bij de isolatie van een houten schuur, plaatst de vakman houten latjes tegen de wand. Hierop bevestigt hij een niet dampdoorlatend-folie, gevolgd door de isolatie naar keuze. De voorkant van de isolatie werkt u af met gipsplaten. U kiest zelf hoe u deze platen afwerkt.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
Tips om koudebruggen op te lossen en te voorkomen
In sommige gevallen kan de oplossing gewoon zijn om isolatie rond de koudebrug aan te brengen. Maar er zijn ook gevallen waar er isolatie over de volledige gevel moet aangebracht worden. Een koudebrug wegwerken aan de fundering is helaas een onmogelijke klus.
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een chalet te isoleren door middel van glaswol. Voor het dichten van eventuele kieren kan er worden gewerkt met PUR isolatiemateriaal. Let wel op dat je de ventilatiegaten niet dicht gaat spuiten. Net zoals in een woning is ook in een chalet ventilatie vereist.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een betere vochthuishouding in een geïsoleerd huis. Het zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan onder de vloer, in de muur of in het dak.
De totale muurdikte van een 3bouw-buitenmuur bedraagt 43.5 cm en omvat een 3-dubbele isolatie. De houtskeletstructuur met een dikte van 14 cm en verticale steunstijlen om de 36 cm wordt opgevuld met minerale wol van 14 cm dikte. Aan de buitenkant van de structuur wordt een dampopen OSBplaat bevestigd van 11 mm.
Piepschuim is gemakkelijk aan te brengen, doordat het eenvoudig in elke gewenste vorm kan worden gesneden. Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.
Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt u zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kunt u van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten.
Als je een houten tussenvloer of verdiepingsvloer wilt isoleren, breng dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken. Naturoll glaswoldekens zijn hiervoor bijzonder geschikt isolatiemateriaal. De Naturoll-producten sluiten perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering.
Een buitengevel isoleren kost gemiddeld 115 tot 135 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort afwerking en kan dus enigszins afwijken van dit gemiddelde. Zo is een afwerking in hout een stuk duurder dan een afwerking in crepi.
Hoe werkt isoleren aan de buitenkant? Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.