Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Geen probleem, stapelen kan dan nog steeds. Als de wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter kun je een grotere droger prima op een wasmachine stapelen met een stapelkit. Is de wasmachine kleiner dan dit formaat, dan is het beter om de apparaten naast elkaar te plaatsen.
Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Vaatwasser, wasmachine en/of wasdroger aanzetten als de bewoner gaat slapen of uit huis gaat? Bij voorkeur niet aanzetten. Dit zijn risicovolle apparaten en als het mis gaat kan men niet meteen ingrijpen. Wasdrogers moeten zeer regelmatig schoongemaakt worden (denk aan het pluizenfilter).
Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen. Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand.
Voorzichtig met de droger
In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.
Perfect te hergebruiken
Bepaalde droogkasten sluit je aan op de afvoer, maar een condensatiedroogkast heeft een reservoir waarin het water opgevangen wordt. Dat is gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Water zonder mineralen dus. En dat kun je perfect opnieuw gebruiken.
Dat je het niet kunt drinken spreekt misschien voor zich. Het kan immers nog restjes wasmiddel en textiel bevatten en bovendien bevat het water na het drogen geen mineralen meer. Met als gevolg dat gedemineraliseerd water juist mineralen uit je lichaam zal onttrekken als je het zou drinken.
Dit hangt af van het model en het energielabel. Vergelijk je een gemiddelde wasmachine met een gemiddelde droger?Dan verbruikt de droger meer. Volgens Milieu Centraal verbruikt deze 230 kWh per jaar en een wasmachine 140 kWh per jaar.
Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen. Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
Gebruik een tussenstuk.
Met een tussenstuk plaats je je wasmachine en droger veilig op elkaar, ook als de afmetingen van elkaar verschillen. Een tussenstuk wordt ook wel een stapelkit genoemd. Je hebt een ruime keuze uit universele tussenstukken.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Martha Stewart: 'Een nachtje kan prima'
Tot ieders opluchting antwoordde zij dat je een natte was 'prima' een nachtje in de wasmachine kunt laten zitten. "Je moet er geen gewoonte van maken en je kunt de was ook echt niet een week laten zitten," aldus Martha aan de telefoon, "maar één nachtje kan geen kwaad.
De meeste planten houden niet van kalk en daarom is het condenswater uit je wasdroger ideaal om je potplanten water mee te geven.
Wat mag niet in de wasdroger
Zwemkleding: Zwembroeken, badpakken en bikini's zijn vaak gemaakt van materialen die niet goed tegen hitte kunnen. Het is beter om deze lucht te drogen. Delicate stoffen: Hier vallen stoffen als wol en zijde onder. Deze materialen kunnen krimpen of beschadigen in de droger.
Als je je kleding in de droger stopt, komt er stof vrij. Het grootste gedeelte hiervan komt terecht in de pluizenfilter. Deze filter zie je vaak direct bij het opendoen van je droger. Maak de filter stofvrij na iedere droogbeurt.
Brand door een wasdroger kan meerdere oorzaken hebben, we zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij: Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt. Opgehoopt stof kan vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor. De afvoerslang kan verstopt raken.
Om veiligheidsredenen stopt de werkingscyclus niet onmiddellijk, zelfs als je de stroom uitschakelt. Als je de droogcyclus voortijdig beëindigt, kan het droogresultaat niet bevredigend zijn (de kleding kan nog vochtig zijn).
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 1,95. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
Een droogbeurt met een gemiddelde droger kost ongeveer € 1,95, stelt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Hang je de was buiten op, dan bespaar je dus bijna twee euro per keer. Dat klinkt als een peulenschil, maar op jaarbasis scheelt dat behoorlijk.
Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)?
Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie!
De meest zuinige wasdroger is de warmtepompdroger. Hoe vaker je de wasdroger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger.