Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
tussen 6,1 en 7 mmol/l: je hebt waarschijnlijk beginnende diabetes. boven de 7 mmol/l: je hebt waarschijnlijk diabetes.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
We hebben al gesproken over de vroege klachten van dorst, veel drinken en plassen, moeheid of lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien. Hoe hoger de bloedglucose, en hoe langer verhoogd, hoe meer klachten. Bij langdurige hyperglycemie bestaat een grotere kans op infecties, jeuk en slecht helende wondjes.
Wist je dat water drinken één van de meest eenvoudige en effectieve manieren is om je diabetes onder controle te houden? Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 1,5 – 2 liter te drinken. Het handhaven van een goede vochtbalans kan voor mensen met diabetes een wereld van verschil betekenen.
Bij niet-nuchter bloedonderzoek betekent een suikerspiegel onder 7,8 mmol/l dat je waarschijnlijk geen diabetes hebt. Een waarde tussen 7,8 en 11 mmol/l daarentegen wijst op beginnende diabetes, en een waarde boven 11 mmol/l op diabetes.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Wat is diabetes mellitus? Diabetes mellitus wordt vaak suikerziekte of ouderdomssuiker genoemd. Bij deze ziekte blijft te veel suiker, ook wel glucose genoemd, in het bloed zitten. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt ook wel bloedglucosegehalte genoemd.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Het advies is om te controleren voor iedere maaltijd en voor het slapen. Soms ook zowel voor, als 1,5 tot 2 uur na de maaltijd.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Welk fruit laat je liever staan? Tropische fruitsoorten zoals watermeloen, ananas, mango en banaan kunnen je bloedsuikerspiegel wél snel laten stijgen. Als je bezig bent met het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel is het verstandig om voor andere fruitsoorten te kiezen.
Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden. Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
In de Voedingsrichtlijn diabetes 2015 adviseert de Nederlandse Diabetes Federatie de consumptie van verzadigd vet te beperken, maar er wordt expliciet een uitzondering gemaakt voor (volle) zuivelproducten waaronder melk en yoghurt.