U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst. maximaal 60 uur per week.
Hoeveel uur mag ik werken? Je mag maximaal 12 uur per dag en niet meer dan 60 uur per week werken. Ben je 16 of 17, dan mag je gemiddeld 40 uur per week werken. Je mag niet iedere week 12 uur per dag (het maximale aantal uur) werken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
Regels over pauzes
Bij werkdagen van meer dan 5,5 uur heeft de werknemer recht op twee pauzes van minimaal 15 minuten (of één pauze van 30 minuten). Duurt een dienst 10 uur of meer, dan moet je de werknemer drie pauzes van minimaal 15 minuten geven (of één pauze van 45 minuten).
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
De Wet flexibel werken (voorheen Wet aanpassing arbeidsduur) maakt het mogelijk meer of minder uren te werken. U kunt een verzoek daartoe uiterlijk 2 maanden van tevoren indienen bij uw werkgever. Voor zo'n verzoek moet u minstens een half jaar in dienst zijn. Uw werkgever moet akkoord gaan met uw verzoek.
Algemeen principe
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Als standaardnorm wordt er in deze wet van uitgegaan dat een werknemer na 5,5 uur (!) recht heeft op een pauze van een half uur. Werkt men per dag langer dan 8 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten.
Twee banen betekent in de meeste gevallen meer inkomen, u verdient immers meer geld. Maar als het zo is dat u ook veel meer belasting gaat betalen en netto nauwelijks wat overhoudt, dan is een tweede baan erg onaantrekkelijk.
Tweede baan niet zwaarder belast dan andere baan
Je nettosalaris voor je tweede baan is wel lager, maar dat komt (meestal) niet doordat er meer belasting ingehouden wordt. Het verschil heeft vooral te maken met de heffingskortingen, die je op slechts één van je banen door je werkgever mag laten toepassen.
Het enige moment dat je geen recht heb op de uitbetaling van overuren is als je zelf, vrijwillig extra uren hebt gewerkt. Als jij 40 contracturen per week hebt, maar je besluit zonder schriftelijk afspraak met je baas ook in het weekend door te werken, dan is je werkgever niet verplicht dit aan je uit te betalen.
Volgens arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats is het wettelijk niet toegestaan om twee fulltime banen te combineren zonder dat de werkgever ervan weet. "Op grond van de arbeidstijdenwet in Nederland heeft de werknemer een verplichting om te melden dat hij een andere baan heeft."
Je recht op pauzes en rusttijden
Werk je op een dag meer dan 5,5 uur? Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
Regels voor pauzes en rusttijden
Ook voor het nemen van pauzes geldt een aantal regels. Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Geldt de middagpauze als arbeidstijd? En wordt voor deze tijd ook loon betaald? In principe geldt een middagpauze niet als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden betaald. Enkel de tijd waarin medewerkers ter beschikking staan van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd.
U heeft recht op minstens 13 vrije zondagen per jaar. In uw cao of bedrijfsregeling kan een lager aantal staan. Maar dit geldt pas nadat u heeft ingestemd met minder dan 13 vrije zondagen per jaar, bijvoorbeeld wanneer het voor uw functie nodig is om op zondag te werken.
Hoewel in vacatures steeds vaker wordt gevraagd om personeel zonder '9 tot 5-mentaliteit', is acht uur werken per dag in Nederland nog altijd de norm.
Antwoord: Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes en een werkgever is niet verplicht om tijd en/of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel. In een bedrijf met een ondernemingsraad heeft die ondernemingsraad instemmingsrecht bij wijzigingen van het bedrijfsrookbeleid.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
Eerder aanwezig
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn. Dat zou noodzakelijk zijn om instructies van de leidinggevende te ontvangen, zodat de diensten naadloos op elkaar kunnen aansluiten.