2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.
1 flesje alcohol 70% 1 pak watten. 2 pakken kraamverband.
Hoe lang gebruik je kraamverband? De eerste dagen na de bevalling gebruik je kraamverband, omdat je dan nog veel bloed verliest. Na een paar dagen wordt dat meestal minder en kun je normaal maandverband gaan gebruiken. Kies wel voor zacht maandverband, zodat je geen irritaties krijgt, zeker als je hechtingen hebt.
Omdat het bloedverlies de eerste dagen na de bevalling best heftig kan zijn start je met kraamverband. Hierna volstaat meestal het gebruik van 'gewoon' maandverband. Kotex Maxi Nacht maandverband is extra dik, heeft een groot absorptievermogen en is daarom ideaal om na de bevalling te gebruiken.
Boxers. Boxer zijn altijd fijn om te dragen na je bevalling! Helemaal als je in het begin nog kraamverband moet gebruiken. Doordat een boxer als een broekje valt past het kraamverband er prima in.
Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.
In een kraampakket zitten meestal twee of drie pakken kraamverband. Ook zitten er vaak netbroekjes in. Dit zijn elastische broekjes met een gaasstructuur, waardoor je huid goed kan ademen. Ze zitten heel comfortabel en houden het verband vlak na de bevalling goed op hun plek.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Haal gezonde tussendoortjes in huis. Bijvoorbeeld: gedroogde abrikozen of ander gedroogd en vers fruit, noten, snacktomaatjes, rijstwafels. Ook kun je in je zwangerschapsverlof wat extra koken en porties invriezen voor drukke dagen in of na de kraamtijd.
Tips om zo goed mogelijk om te gaan met kraamvisite
Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. Houd af en toe ook een gehele dag vrij. Beperk bezoek met jonge kinderen. Dit wordt namelijk al snel erg druk.
Kraampakket bij thuisbevalling verplicht
Wil je thuis bevallen? Dan ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.
Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Minimaal 8 hydrofiele luiers (doeken)
Voor na de bevalling
Babypakjes en rompertjes zijn absoluut onmisbaar voor in de materniteit. Reken best voor iedere dag dat je blijft 2 of 3 stuks van elk. (Een 'ongelukje' is al snel gebeurd.) Ook slabbetjes (6), een mutsje en sokjes (3 paar) mogen niet ontbreken in je koffer.
Wel behoefte om te eten
Het liefste iets makkelijk verteerbaars zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit, een cracker met jam, en kom soep of een sneetje brood met honing. Vooral met een bevalling die lang duurt, kan je lichaam die extra energie goed gebruiken als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Hoeveel bloedverlies is normaal na een bevalling? De meeste vrouwen verliezen minder dan een halve liter bloed bij een bevalling. Na een keizersnede kan het bloedverlies iets meer zijn. Je hebt dan in de baarmoeder niet alleen de wond van de moederkoek, maar ook de wond in de baarmoeder van de keizersnede.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Bloedverlies na de bevalling is meer dan een normale menstruatie. Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen. Als je meer van zulke grote stolsels verliest, of als je een groot kraamverband hebt dat binnen 20 minuten doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen om te overleggen.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de wond goed schoon houdt door te spoelen met kraanwater. Dit doet u door minimaal twee keer per dag (en na elke ontlasting) het wondgebied schoon te sproeien met de douchekop en droog te deppen. Zorg dat u uw kraamverbanden regelmatig verschoont.
Een enkele keer is het nodig om een knip te zetten om de ruimte voor het hoofdje groter te maken, bijvoorbeeld als de baby in nood is en zo snel mogelijk geboren moet worden. Ook bij een vacuümverlossing is een knip noodzakelijk om ruimte te maken, maar in veel andere gevallen wordt er veel te makkelijk een knip gezet.