Er zijn drie soorten kegeltjes die elk gevoelig zijn voor een bepaalde kleur: rood, groen of blauw.
Er zijn twee soorten fotoreceptoren: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes werken als het buiten licht is, of als er genoeg lampen branden. Dan zien we kleuren en de details recht voor ons. De meeste kegeltjes zitten in het midden van het netvlies: de macula (gele vlek).
De staafjes hebben een lage drempelwaarde voor licht. Je gebruikt de staafjes om te kijken in het donker. Met staafjes nemen we geen kleur waar, maar alleen grijstinten. De beelden die we 's nachts zien zijn dan ook alleen opgebouwd uit grijstinten.
In het netvlies zijn er echter geen kegeltjes die gevoelig zijn voor geel licht. Het gele licht prikkelt in het netvlies de kegeltjes die gevoelig zijn voor rood licht naar ook de kegeltjes die gevoelig zijn voor groen licht. Beide kegeltjes worden geprikkeld en gaan impulsen versturen naar de visuele schors.
De kegeltjes zetten Rood, Groen en Blauw voor ons om en zijn dus verantwoordelijk voor kleur. Er zijn ongeveer twee keer zoveel kegeltjes voor rood (60%) als voor groen (30%) en voor blauw (10%).
Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren. Kort daarna kan je baby ook geel en daarna blauw en groen herkennen. Maar pas in de peuterfase gaat je baby daar ook namen aan koppelen.
400 THz (rood) tot 750 THz (violet). De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte en violet voor de kortste. De grootste gevoeligheid van het menselijk oog ligt bij 555 nm (geelgroen) bij daglicht, en bij 507 nm (blauwgroen) bij nacht.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Als bijvoorbeeld licht van 570 nm op ons netvlies valt, dan worden de L- en M-kegeltjes tegelijk geactiveerd. De twee signalen worden gecombineerd tot één signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd en dit ervaren wij dan als geel licht.
groen, blauw en rood, maar ze zijn ook in staat om ultraviolette kleuren te onderscheiden. Door dat extra pigment in de kegeltjes van het netvlies zijn ze onder meer in staat om te zien of vruchten rijp zijn of niet. Rijpe bessen weerkaatsen uv-licht, en dat zien de vogels dus heel goed.
De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien in daglichtomstandigheden. De staafjes dienen voor het zicht in de nacht (bij lage lichtintensiteit). De kegeltjes bevinden zich in het centrale deel van het netvlies, de staafjes zitten in het buitenste deel van het netvlies.
Waarom zien we geen kleur in het donker? Er is nog een tweede manieren waarop kegeltjes en staafjes van elkaar verschillen. De kegeltjes hebben veel licht nodig om geactiveerd te worden (dit geldt in het bijzonder voor de kegeltjes die gevoelig zijn voor licht met een golflengte van ca. 520 nm), de staafjes juist niet.
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
Rood-groen kleurenblindheid komt het vaakst voor. Dan ziet iemand weinig of geen verschil tussen rode en groene tinten. Geel-blauw kleurenblindheid komt minder vaak voor. Dan kan iemand blauw en geel niet van elkaar onderscheiden.
Paars zit namelijk niet in het zichtbare spectrum van licht. Nu hebben we allemaal op de basisschool geleerd dat je basiskleuren hebt en dat alle andere kleuren daaruit bestaan. Geel en rood wordt oranje, rood en groen wordt geel.
Kegeltjes nemen kleur en contrast waar, waardoor we details kunnen zien. De staafjes nemen licht en donker waar, waardoor we ook in een donkere ruimte goed kunnen zien. Het meeste zien wij vanuit de gele vlek in het midden van het netvlies. Met dit deel zien we tevens het scherpst.
Geel (op papier) absorbeert dus blauw. Cyaan absorbeert (zie tabelletje) rood.
Donkere en matte kleuren absorberen licht. Lichte en glanzende kleuren reflecteren licht. Uiteraard is wit een ideale 'kleur' om de ruimte lichter te maken. Het is niet alleen een lichte kleur, kunstlicht weerkaatst ook makkelijk op witte muren.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Hondenogen zijn optimaal afgestemd op de jacht
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Alle kleuren licht trekken vogels aan, maar wit en rood licht veruit de meeste.
Oranje is de vrolijkste lichtkleur. Oranje staat voor de combinatie van geluk (geel) en rood (energie) en stimuleert volgens onderzoekers de zuurstoftoevoer naar de hersenen en dus de hersenactiviteit. Deze prachtige kleur stimuleert, verwarmt, maakt creatief en stemt vrolijk.
De internationale verfproducent Dulux Paints hield een grootschalige enquête met respondenten uit dertig verschillende landen en kon concluderen dat maar liefst 42 procent van de ondervraagde mannen en 30 procent van de vrouwen dezelfde favoriete kleur hebben. En die kleur is blauw.
Oranje is spontaan en grappig. Oranje houdt van feesten, is altijd vrolijk en springt eruit. Geel is warmte, vrolijkheid en optimisme. Geel stimuleert en geeft focus.