Wit is de zachtste soort. Na speksteen een geliefde steen om in te beeldhouwen. De witte variant kan nog meer of minder transparant zijn. Typisch voor albast zijn de opake “wolken” in een verder transparantere steen.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen. Omdat deze soorten meer kalk bevatten zijn ze kwetsbaarder. Door zure regen bijvoorbeeld lost de kalk op den duur op, waardoor erosie ontstaat. Bovendien zijn ze lastiger schoon te houden omdat reinigingsmiddelen vaak meer kwaad dan goed doen.
Zandsteen is een relatief zacht gesteente, maar het is wel duurzaam en kan vele jaren meegaan als het goed wordt onderhouden.
Zandsteen is een hard sedimentair gesteente dat grotendeels uit samengedrukte zandkorrels bestaat.
Kwartsiet harder is dan graniet
Hardheid wordt bepaald door middel van de harheidsschaal van Mohs. Deze schaal gaat van 1 – 10 , waarbij diamant de grootste hardheid heeft. Elk materiaal met een hogere hardheidsklasse kan krassen maken op een lagere klasse.
Graniet is een van de hardste materialen die er is en is goed bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Een keukenblad van graniet gaat dan ook jarenlang mee. Marmer is wat kwetsbaarder doordat het kalksteen aan de binnenkant minder hard is. Dit maakt het minder bestand tegen krassen en hitte.
Kalkstenen zijn er van zeer zacht tot zeer hard.
Graniet is, na diamant, de hardste steensoort die de aarde te bieden heeft. In tegenstelling tot marmer is graniet zo hard, dat zuren geen effect hebben op deze steensoort.
Marmer heeft bijvoorbeeld een hardheid van 3,5. Een mineraal met hardheid vanaf 7 wordt edelsteen genoemd.
Zandsteen is een natuurlijk, hard materiaal (harder dan kalksteen) dat vooral toegepast wordt als bouw- en breuksteen.
Zo heeft speksteen, dat voornamelijk uit talk bestaat, hardheid 1, en graniet, met het grote aandeel kwarts en veldspaat, heeft hardheid 7.
Deze midden- tot grofkorrelige zandsteen is vooral te herkennen aan de opvallende baksteenrode kleur, de glinstering van de zandkorrels met dunne schilfers van kwarts, de duidelijke gelaagdheid en de ingesloten ronde bruinrode kleilenzen van enkele centimeters doorsnee.
De hardheid wordt gemeten op de schaal van Mohs, die mineralen rangschikt op een schaal van 1 tot 10. Diamant (10/10), robijn (9/10), saffier (9/10) en smaragd (7,5-8/10) worden als de hardste beschouwd.
Diamant is de hardste edelsteen, gevolgd door saffier, robijn, topaas en kwarts.
Speksteen is een stollingsgesteente dat meer dan 2 miljard jaren geleden door enorme krachten in de aardkorst werd gevormd, een natuurproduct dat met relatief weinig energie gewonnen en bewerkt wordt. Er worden bij het verwerkingsproces geen schadelijke stoffen gebruikt en er blijft geen schadelijk afval achter.
Het grootste nadeel van composiet is dat hete pannen en potten blijvende plekken kunnen veroorzaken. De kostprijs van composiet is aan de hoge kant. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 de vierkante meter.
Is graniet krasvast? Ja, tuintegels van graniet zijn krasbestendig.
Graniet is, vanwege de aanwezigheid van kwarts, extreem hard en dus bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Marmer is echter minder goed bestand tegen krassen, hitte en andere krachten van buiten omdat het opgebouwd is uit kalksteen dat in de binnenkant van de aarde gekristalliseerd.
Kenmerken kalksteen
Kalksteen is te herkennen aan haar aantrekkelijke kleureffecten, aders en fossiele resten van planten en dieren. Het gesteente komt voor in verschillende kleuren, onder andere geel, rood, crème, bruin, grijs en zwart zien we veel terug. Het gesteente is bestand tegen normale gebruiksbelastingen.
Tegenwoordig wordt er in Nederland in totaal jaarlijks zo'n drie miljoen ton kalksteen gewonnen uit de groeves in Limburg en Winterswijk.
Marmer is een vrij zacht en homogeen materiaal, wat het door de eeuwen heen erg geliefd heeft gemaakt in de beeldhouwkunst. Daarnaast wordt het, omwille van zijn fraaie en exclusieve uitstraling, gebruikt voor tal van interieurtoepassingen.
Portoro marmer, de duurste en meest exclusieve marmer van het moment!
Graniet is keihard dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren en hierdoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet zeer hittebestendig aangezien graniet een stollingsgesteente is.