Zonnepanelen kunnen worden uitgeschakeld door de stroomtoevoer naar het systeem te onderbreken. Dit kan gedaan worden door de omvormer uit te schakelen of door de zonnetoevoer naar de panelen te blokkeren.
Als je de zonnepanelen uitschakelt op het zonnigste moment van de dag, komt de stroom dus niet binnen. Op dat moment kan je de zonnepanelen uitschakelen. Dit kan met een safety switch, die direct verbonden is aan de zonnepanelen, of via de knop in de meterkast.
Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelen omvormers zich automatisch uit. Iedere omvormer heeft namelijk een ingebouwd mechanische die ervoor zorgt dat de omvormer automatisch van het elektriciteitsnet wordt afgeschakeld, wanneer de omvormer buiten de zogenaamde ''net-parameters'' komt.
Waarom schakelt de omvormer uit? Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt.
Het uitschakelen van apparatuur terwijl deze onder spanning staat veroorzaakt overspanning en daar kan elektronica niet goed tegen. Bij overmatige overspanning kan er echter ook brand ontstaan.
Het uitschakelen van de omvormer is een ingebouwde beveiliging.Deze zorgt ervoor dat overbelasting en gevaarlijke situaties worden voorkomen. Onze monteurs werken tijdens een stroomstoring of onderbreking aan de elektriciteitskabels. Voor hun veiligheid is het noodzakelijk dat er dan geen spanning op staat.
Zonnepanelen uitschakelen wordt soms genoemd als optie wanneer de stroomprijzen negatief zijn – iets wat heel soms voorkomt. Maar aangezien het voor consumenten vaak om maar enkele centen gaat, vindt men dit meestal niet de moeite waard.
Resetten omvormer
Aan de onderkant van de omvormer zit een draaiknop of een switch waar on/off bijstaat. Deze op off zetten. Heel even wachten. De automaat in de meterkast weer aanzetten door het knopje van de automaat omhoog te zetten.
De omvormers kunnen op drie plekken begrensd worden: Lokaal op de omvormer via de FusionSolar app onder “Vermogensregeling” Via de smartlogger op de omormer onder “Power adjustment” Of via het FusionSolar portaal onder aparaat beheer en dan onder “Vermogensregeling”
Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant
Bovendien gaan zonnepanelen wel 25 jaar mee. Dat betekent dat je ruim 15 jaar van gratis stroom kan genieten.
Zonnepanelen welke volledig onafhankelijk werken, ook wel 'off grid' genaamd, blijven probleemloos verder werken bij stroomuitval, alsook alle elektrische toestellen. Dit type zonnepanelen installatie komt voor bij afgelegen buurten waar geen elektriciteitsnet bestaat.
Mede door dalende siliciumprijzen zijn de wafers waaruit zonnepanelen worden opgebouwd, steeds groter. Hadden ze in 2012 nog een standaardafmeting van 15,6 centimeter, een paar jaar later werd dit al 16,2 centimeter en inmiddels maken fabrikanten gebruik van wafers tot zelfs 21,0 centimeter.
Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen.
Wanneer je zelfvoorzienend wilt zijn, ben je afhankelijk van de stroom van jouw zonnepanelen. Een back-up systeem is hiervoor essentieel, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verbruik. Kies ervoor om dit systeem aan te schaffen zodat je volledig zelfvoorzienend kunt blijven.
Zet het zonnestroomsysteem uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan. Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Ga naar de omvormer. Op het toestel zit aan de onderkant in het midden een schakelaar (een pinnetje) welke naar 1 wijst (het rood omcirkelde gedeelte op de foto). Zet deze op 0 om de omvormer uit te schakelen.
Op 264,5V netspanning moeten automatische scheidingssystemen (zoals in PV omvormers) zich onmiddellijk afkoppelen van het net. Indien de gemiddelde maximale netspanning, gemeten over 10 minuten, meer dan 253,0 V bedraagt, moet er eveneens afgekoppeld worden.
Tegenwoordig kunt u onbeperkt salderen of terugleveren.
U neemt het piekvermogen in Watts van uw inverter en deelt deze waarde door 230(Volts). De verkregen waarde mag niet hoger zijn dan de waarde van uw hoofdzekering gedeeld door 1,6.
Zelf opgewekte energie gebruik je in de eerste plaats direct zelf. Het kan voorkomen dat jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. In dat geval wordt de stroom die je niet gebruikt teruggeleverd aan de energiemaatschappij.