De intentie waarmee we iets doen, denken en zeggen komt uiteindelijk weer bij ons terug. Je karma strekt zich over meerdere levens uit. Het idee rond het begrip karma komt bij ons tot uitdrukking in spreekwoorden als: 'Wie goed doet, goed ontmoet', 'Boontje komt om zijn loontje' en 'Wat je zaait zul je oogsten'.
Vertaald uit het Sanskriet, de heilige taal van de Hindoes, betekent karma zoiets als 'gevolg' of 'daad'. Heel belangrijk hierbij is dat het gaat om een onbaatzuchtige daad. Kortom, je doet actief iets goeds zonder er iets voor terug te verwachten of een beloning in het vooruitzicht te hebben.
Het begrip Karma
Karma is een begrip uit het Hindoeïsme en Boeddhisme dat letterlijk vertaald wordt als 'handeling', 'daad' of 'actie'. Het is de wet die 'oorzaak' en 'gevolg' beduidt in al haar facetten op geestelijk niveau. Wat men doet, zegt of denkt (goed of slecht), het komt naar ons terug.
Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het maar met een steen die je in stilstaand water gooit. Het effect hiervan spreidt zich uit over het hele wateroppervlak.
De intentie waarmee we iets doen, zeggen en denken komt uiteindelijk weer bij ons terug. Dat is de wet van oorzaak en gevolg waarmee we ofwel positief dan wel negatief karma creëren. Positief karma werkt in ons voordeel, maar negatief karma weerhoudt ons er van om ons te ontwikkelen wanneer het ongezien blijft.
De uitdrukking betekent dus zoiets als boontje komt om zijn loontje of wie kaatsen wil moet de bal verwachten.
Deze dagen zijn erop gericht dat jij op een diep niveau gaat ontdekken welke patronen ontstaan zijn in 'vorige levens' en hoe die nog steeds van grote invloed zijn op je huidige leven. En dan vooral binnen de gezinsstructuur waarin jij geboren bent.
Het begrip karma komt uit het boeddhisme en hindoeïsme. Karma is Sanskriet voor 'actie', 'daad' of 'werking'.
Hindoes geloven in reïncarnatie, hergeboorte. Daardoor wordt tijd niet gezien als een rechte lijn van geboorte tot dood, maar als verschillende cirkels na elkaar.
Iedereen heeft in zijn leven minimaal één keer met een karmische relatie te maken. Het spirituele idee achter dit soort relaties is dat het gaat om iemand die je hebt ontmoet in een vorig leven en met wie je hebt afgesproken om elkaar te helpen in dit leven.
Hoewel veel westerlingen het boeddhisme zien als een levensstijl met yoga en meditatie, is het een religie met eigen waarheden en leefregels. Oorspronkelijk komt het boeddhisme uit Nepal. Vandaar verspreidt de leer zich in diverse landen in Zuidoost-Azië en is het daar de belangrijkste levensbeschouwing.
Herkomst/oorsprong van karma
In welke toestand die persoon terugkomt op aarde, als mens of dier, wordt bepaald door het karma van hem of haar. Heeft iemand goed geleefd en veel goede daden en gedachten gehad, dan wordt deze persoon herboren als een beter mens of als iemand met een hogere positie of status.
Vegetarisme is in het boeddhisme niet verplicht. In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.
vrij is van het leven in samsara.
Hoe herken je je zielsverwant(en)? Gevoel wat je van binnenuit ervaart (gevoel van thuiskomen/herkenning/vertrouwd). Ze stimuleren en inspireren elkaar. Energetische verbinding tussen elkaar (je blijft verbonden al is er geen contact).
Wat is familiekarma? De specifieke lessen of thema's die jij deelt met je ouders en voorouders, zijn je familiekarma. Deze lessen zijn diep in de energie van een familie verankerd.
Een oude ziel is een ziel met een relatief groot bewustzijn. Vaak is zo'n ziel vaak op aarde geweest en heeft zo'n ziel veel levenservaring opgedaan. Met een jonge of nieuwe ziel wordt vaak een ziel bedoelt die weinig op aarde is geweest en weinig levenservaring heeft opgedaan.
In de Phaedo staat dat elke ziel haar kosmologische rol te vervullen heeft. Zij is namelijk verantwoordelijk voor de activiteit van de dingen in de natuur. Als een ziel een menselijk lichaam bezielt, bestaat het gevaar dat ze zich teveel aan de lichamelijke geneugten zou kunnen hechten in plaats van aan de Ideeën.
Dharma (Devanagari: धर्म) is het geheel van de normen en regels van het persoonlijke en sociale gedrag in India. Het is het belangrijkste begrip in de Indiase samenleving en geldt dan ook niet alleen binnen het hindoeïsme (dharma), maar ook in het boeddhisme (dhamma), jaïnisme en sikhisme.
Nirwana (Sanskriet निर्वाण, nirvāņa, uitgeblust, onbeweeglijk) of nibbana (Pali) is de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden en waardoor heiligheid behaald wordt. Het uitgedoofd zijn verwijst naar het het hoofddoel van het boeddhisme, het einde van begeerte, aversie en verwarring.