Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is niet zo gevoelig voor bacteriën. Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Als je het zakje hergebruikt, wordt de thee wel minder sterk van smaak.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor alle hergebruikers: het is niet schadelijk om je theezakjes nog een (paar) keer te gebruiken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt aan Gezondheidsnet (via Happy in Shape) dat theezakjes niet gevoelig zijn voor bacteriën.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed. Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren.
Er staat een theefabriek in Jebel Ali, Dubai, dat 5 miljard theezakjes per jaar produceert. Wereldwijd wordt er meer dan 3 miljoen ton thee per jaar geproduceerd. Thee is na water de meest geconsumeerde drank in de wereld.
Water vult het verloren vocht in het lichaam aan, maar dat doet thee ook. Dat zegt Carrie Ruxton van Kings College London in de European Journal of Clinical Nutrition. Thee drinken geeft naast de noodzakelijke vochttoevoer immers ook nog eens antioxidanten die het lichaam beschermen.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Thee wordt minder lekker
Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.
Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.
Tot 12 à 18 maanden behoudt de thee zijn smaak, daarna kun je het nog steeds drinken ook al is de “houdbaarheid” verstreken. Je kunt de losse thee extra lang in het water laten, zodat je nog wel de beste smaak eruit haalt.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Als je 1 zakje gebruikt voor 1 kopje thee.
Een theezakje of theebuiltje is een poreus papieren zakje, gevuld met gedroogde theebladeren. Aan het theezakje kan een draadje bevestigd zijn waarmee het zakje uit het water van een theepot kan worden gehaald. Het is de industriële vorm van het thee-ei.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Thee drinken
Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt. Daarbij stimuleert de warmte het spijsverteringsstelsel en werkt thee ontspannend op de psyche.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Witte thee helpt je om gewicht te verliezen dankzij deze eigenschappen: Verbeterde vetverbranding. Net als groene thee bevat ook witte thee bepaalde stoffen die je lichaam helpen om vet af te breken tot kleinere, makkelijk te verwerken stoffen.
Bewaar de losse thee om die reden op een droge plek in huis. Geuren en smaken van thee vervagen bij blootstelling aan (zon)licht. Vermijd daarom doorzichtige zakjes en potjes en leg de thee op een donkere plek. Door aanraking met lucht nemen de theebladeren makkelijker vocht en andere geuren op.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Theebladeren komen van de theeplant, direct uit de natuur. Je kunt het veilig drinken en dus ook veilig eten. Althans, als het gaat om pure losse theebladeren, schroom dan vooral niet en probeer eens een hapje.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Hoe gezond is zwarte thee met melk? Cardiologen van het Berlijnse ziekenhuis Charité hebben in een onderzoek ontdekt dat het toevoegen van melk aan zwarte thee de gezonde eigenschappen ervan teniet doet.
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.