Vraag het Kadaster welke gegevens zij hebben over uw erfgrens. Het Kadaster is een organisatie die alle informatie over grond en gebouwen bijhoudt, zoals grenzen, rechten en wie eigenaar is van de grond. Alle officiële documenten die notarissen maken over grond, staan ingeschreven bij het Kadaster.
Om de precieze ligging van de grens tussen je tuin en dat van je buurman te achterhalen kun je het Kadaster vragen om een grensreconstructie uit te voeren. Daarvoor komt het Kadaster naar je toe. Voor het bepalen van de grens tussen jouw terrein en een buurman rekent het Kadaster 450 euro.
Als u met uw postcode en huisnummer een kadastrale kaart of Kadasterdata inmeet verslag aanvraagt, dan krijgt u de kadastrale grenzen van het perceel waar uw woning op staat. Mocht u meerdere percelen nodig hebben, maar weet u de perceelnummers niet, dan kunt u deze vinden op Kadasterdata.
Wanneer je zelf de meetgegevens aanlevert bij het Kadaster bedragen de kadastrale kosten van deze methode van uitmeting in 2020 € 293,00.Kunnen deze meetgegevens niet aangeleverd worden, dan geldt er een tarief van € 440,00. Van het Kadaster ontvang je na de aanvraag een offerte met daarin de definitieve kosten.
Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring. Wel zijn in onze openbare registers stukken over de ligging van grenzen en verjaring ingeschreven.
Bij verkrijgende verjaring moet men niet alleen aantonen dat de grond minimaal 10 jaar lang en te goeder trouw in bezit is, maar ook dat dit bezit in die periode onafgebroken is geweest. Dat kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat gedurende 10 jaar een vaste muur om het erf staat.
U kunt iets bezitten waarvan u niet de eigendom heeft. Grond die eigendom is van de gemeente of de buurman kan dus in uw bezit zijn. In de wet staat dat u iets bezit als u het voor u zelf houdt. Het maakt daarbij niet uit dat u eigenlijk wel weet dat de grond die u bezit niet van u is.
Zonder betrouwbare informatie zijn mensen minder bereid zaken met elkaar te doen. Onder de privacywetgeving zijn de persoonsgegevens in de registers van het Kadaster dan ook nog steeds openbaar.
Voorbeeld Kadastrale kaart met legenda uitleg
Op deze pagina kunt u van ieder perceel in Nederland een gratis kadastrale kaart aanvragen. Elk perceel wordt aangegeven met zwarte lijnen, dit zijn de kadastrale grenzen.
Bijvoorbeeld over kadastraal onroerende zaken, zakelijk gerechtigden en over hypotheken. Particulieren en bedrijven kunnen tegen betaling een uittreksel uit de BRK opvragen. Inzicht in de eigen kadastrale gegevens is gratis.
Geen beplanting binnen verboden zone
Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet. We noemen dit 'de verboden zone'.
Afstand perceelgrens: indien het gebouw in de zijtuin wordt geplaatst, moet het 3 meter vanaf de perceelgrens blijven.In de achtertuin is dit 1 meter. Het mag eventueel ook tegen een bestaande scheidingsmuur worden geplaatst zolang je de muur maar niet wijzigt.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
Als particulier kunt u gegevens tegen betaling opvragen via de webwinkel van het Kadaster. U kunt daar zoeken op adres. De gegevens ontvangt u in de vorm van een pdf-bestand. Als zakelijk gebruiker kunt u gegevens opvragen via het online portaal Mijn Kadaster.
Kadasterdata.nl is een naam van Pect B.V., een zelfstandige entiteit die niet gelieerd is aan het Kadaster. Kadasterdata.nl gebruikt informatie van onder andere de volgende bronnen: het Kadaster, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rijksuniversiteit Groningen, het NBWO, CalCasa, de BAG en de Rijksoverheid.
Online. Raadpleeg en download het kadastraal percelenplan van uw onroerend goed in MyMinfin: Gemakkelijk, snel en veilig.
Kan iedereen gegevens van de eigenaar opvragen? Ja, iedereen kan tegenwoordig informatie over de eigenaar al dan niet tegen betaling opvragen. Het kadaster is een openbaar informatieorgaan.
In de Basisregistratie Kadastrale Percelen (BRK) van het Kadaster wordt van zowel percelen als appartementsrechten bijgehouden wie de eigenaar is. Via KadastraleKaart.com is zowel over de eigenaar van een appartementsrecht als van een perceel informatie te verkrijgen.
De gegevens van de gemeente zijn rechtsgeldig. De kadastrale kaart van het Kadaster is alleen rechtsgeldig indien een landmeter van het Kadaster de grensreconstructie uitvoert.
Met Kadasterfinder zijn uittreksels uit het kadaster, kadastrale leggers en grondplannen binnen handbereik - en dit van achter je eigen bureau!
De rechtsvordering tot het terugeisen van de grond verjaart, waarna de gemeente haar grond niet meer kan opeisen. De verjaringstermijn voor onroerende zaken is 20 jaar. Degene die zich op verjaring beroept, moet aantonen dat hij bezitter is. Onder bezit wordt verstaan het houden van een onroerende zaak voor zichzelf.
Tot de eigendom behoort – dat is vanzelfsprekend – de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen. Dit geldt bijvoorbeeld – hoewel dat bij aankoop van een woning uiteraard niet ter sprake zal komen – voor mineralen, voor schatten etc.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.