Wat is de WOZ-waarde van een woning? U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.
Om de exacte waarde van de woning te berekenen, kun je het huis laten taxeren door een makelaar. Dat levert het zuiverste beeld op, maar er zijn wel kosten verbonden aan een waardebepaling van je huis.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Lagere hypotheekrente.
Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Waar kan ik terecht? Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen.
De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig: als je je huis en al je bezittingen verkoopt, en je leningen aflost met je spaargeld, dan weet je hoeveel je waard bent. Het is een manier om meer inzicht in je financiële situatie te krijgen. Want wees eerlijk, vaak kijken we niet verder dan ons banksaldo en spaartegoed.
Makelaars bieden gratis schattingen aan, net als sommige notarissen en verzekeraars. We bellen voor deze test een aantal makelaars op. Maar je kan de schatting van je huis ook door een notaris en erkende schattingsbureau's laten uitvoeren. Je kan je huis zelfs laten schatten door een bank.
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Dat houdt in dat als het bedrag wat je voor je huis krijgt meer is dan de schuld van je hypotheek, dan houdt je geld over: dit is de overwaarde. Het bedrag dat je kan lenen aan hypotheek + je overwaarde = wat je kunt bieden.
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Notaris Dirk Michiels geeft volgend antwoord: “Er is geen wettelijke 'vervaltermijn' voor een schatting, maar 1 jaar lijkt een redelijke termijn. Nadien past men de schatting best aan, en dit aan de evolutie van de vastgoedprijzen voor het desbetreffende onroerend goed in die streek.
Afhankelijk van de manier waarop jouw woning wordt verkocht, kan de verkoop zelf kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen zal een vastgoedmakelaar voor zijn diensten tussen de 2% en 5% van de verkoopprijs in rekening brengen. In het geval van een openbare verkoop kan deze commissie zelfs oplopen tot 15%.
De formule is als volgt: Vermenigvuldig je huidige leeftijd met je jaarlijkse bruto inkomen (plus eventuele andere inkomsten) en deel dit door 10. Stel je bent 30 en verdiend per jaar 38.000 euro dan zou je vermogen moeten zijn: 30 x 38.000 \ 10 = 114.000 euro.
Nettowaarde, ook wel aangeduid met netto activa, is het verschil tussen de totale activa en de totale verplichtingen. Er bestaan verschillende methoden om de nettowaarde te bepalen.
Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert. Een opgeruimd huis maakt het voor de schatter makkelijker om zijn werk uit te voeren.
Wat Is Een VLABEL – Schatting? Een VLABEL taxatie is een waardebepaling van onroerende goederen die als bindend en correct worden beschouwd, mits deze zijn opgesteld door een Erkend Schatter – expert volgens de vormvereisten van het kwaliteitscharter voor schattingsverslagen.
Het voordeel van een schatting is dan ook duidelijk: - je vermijdt dat je teveel betaalt als je een huis wil kopen; - je loopt, als je jouw huis verkoopt, niet het risico een veel te hoge prijs te vragen en zo kandidaat-kopers af te schrikken.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.
Wat koopkracht betreft, is een lagere WOZ waarde gunstig: je betaalt minder erf- en schenkbelasting, onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Ook betaal je minder aan eigenwoningforfait. Als je je huis wil verkopen, is een hoge WOZ waarde weer voordeliger.
In principe zijn de nadelen van een hoge WOZ-waarde hetzelfde als de voordelen van een lage WOZ-waarde. Je betaalt dus minder belasting. Dit geldt voor de gemeentelijke belastingen en watersysteemheffing, de inkomstenbelasting en eventuele erf- en schenkbelasting.
De Realo Schatting® houdt geen rekening met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom raden we toekomstige verkopers aan om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter.
Waarom zou je een woning hoger laten taxeren? Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.