De Zwarte Roodstaart is een vogel die je nogal eens in steden aantreft. Een omgeving met stenen, of het nu bergen betreft of flats en huizen, daar houdt ie van. De Zwarte Roodstaart heeft een apart, ietwat krakend liedje.
De houtsnip is een unieke steltloper omdat hij in het bos leeft. Zijn camouflage is perfect. Baltst in de schemer waarbij hij met vertraagde, stijve vleugelslag in grote banen over het bos vliegt en knorrende en niesende geluiden laat horen.
BirdNET. BirdNET is een app waarmee je supersimpel vogelgeluiden herkent. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om computers zo te trainen dat zij meer dan 3000 vogelgeluiden herkennen. Neem het geluid van de vogel op en de app voorspelt welke het moet zijn.
Oink oink, prrr prrr, boe, iaaaaa iaaaaa.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Geluid. Zingt (alleen in zit) een snelle, klepperende ratel, vaak voorafgegaan door een snelle, brabbelende zang met scherpe tonen. Meest gehoorde roep een korte tik, als twee steentjes die tegen elkaar aan worden geketst.
De app Warblr werkt net als Shazam, de muziekapp die uit een gigantische database nummers uit je omgeving kan identificeren. Gebruikers maken een geluidsopname met hun smartphone. De app geeft vervolgens een lijst met vogels die verantwoordelijk kunnen zijn voor het geluid.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
Geluid. Melodieus en gevarieerd. Kenmerkend zijn de luide, heldere en hoge tonen aan het einde van de zang. Bij onraad een herhaald "tek-tek".
Roep kenmerkend "wiet.. tkk, tkk"; dat laatste als twee kiezeltjes die tegen elkaar aan worden getikt.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
Geluid. Laag fluitende baltsroep, wel echt uilachtig,"kiew-kiew-kiew". Verder veel andere roepen.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Zittend op een tak is de Ransuil gemakkelijk te herkennen aan z'n grote oorpluimen. Dat wordt tijdens het vliegen wat lastiger, want dan drukt hij ze tegen z'n kop. De jongen van de Ransuil kunnen bij het nest een flink lawaai maken met tal van klagende en gillende geluiden.
Geluid. Zang, vaak in zangvlucht voorgedragen, een hoge reeks aflopende tonen. Roep een hoog 'psiep-psiep!
Geluid. Zang met kanarieachtige trillers en een nasaal "tsjwèèè…".
Geluid. Helder, metalig liedje.
Dwergooruilen zijn nachtdieren die overdag bijna nooit gezien worden. Tussen zonsondergang en zonsopgang laten ze met tussenpozen van 3½ seconden een monotoon 'tju' horen. Omdat ze steeds met hun kop draaien is moeilijk vast te stellen waar het geluid vandaan komt.
Geluid. Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig. Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.
Lichaamstaal van parkieten
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Je houdt van hem, of je haat hem: de houtduif. Hun hese geluid kun je nagenoeg het hele jaar door horen. Hoe je de zang van de houtduif herkent, hoor je onder meer in deze nieuwste podcast van Notenkrakers.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.